Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Léto v přístavu
 
      Je to prostě extratřída! komentuje zpřístupnění přístavních kanálů ke koupání v Kodani deník Politiken. To, co vedrem znaveným lidem na březích špinavé londýnské Temže,

 
pařížské Seiny nebo Hudsonu v New Yorku musí připadat jako neodolatelně lákavá, ale naprosto nereálná fata morgana, se pro obyvatele dánské metropole stalo skutečností. Od té doby, co úřady prohlásily, že voda v přístavu je čistá a nezávadná, nebrání už nic tomu, aby si skočili do vody a ochladili se přímo v centru města, napsala agentura DPA. Toto bezplatné osvěžování je oficiálně povoleno jen na jednom k tomuto účelu upraveném místě na nábřeží u Islands Brygge, pět minut cesty pěšky od radnice, hlavního nádraží a zábavního parku Tivoli.

"Jenže Kodaňané brzy přišli na to, že voda mimo vyhrazený prostor samozřejmě nemůže být o nic špinavější," povzdechla si Winnie Berndtsonová z městské správy. Lidé se s radostí koupou po celé délce mořského přístavu. Musejí pak ale počítat s tím, že když pojede kolem člun námořní policie, dva příslušníci speciální patroly je důrazně vyzvou, aby ihned z vody vylezli. "Je to sisyfovská práce," říká jeden. Přesto se neúnavně snaží dál, neboť lidem ve vodě hrozí nebezpečí od projíždějících plavidel. Do slavného kodaňského přístavu přitom dnes přijíždí jen velmi málo obchodních lodí. V úseku od královniny rezidence, zámku Amalienborg, směrem do centra jezdí v podstatě jenom motorové čluny, vyhlídkové lodě pro turisty a pravidelné linky vodního autobusu.

Právě menší provoz v přístavu spolu s drastickými opatřeními na snížení ekologické zátěže napomohly tomu, že je nyní kvalita vody po padesáti letech přísného zákazu koupání opět v normě. Kodaňští radní brzy pochopili, že chuť voličů koupat se v přístavu jim dává šanci ukázat se v dobrém světle. Sören Pind, radní pro sektor stavitelství, přišel jako první s plány na úpravu dalších míst blízko centra ke koupání a je přesvědčen, že bezplatné půjčování ručníků by mohlo dosavadní "šílený úspěch" ještě zvýšit.

Podobný názor mají i komerční zájemci, kteří se příští léto chystají navršit v přístavním kanálu před velkým nákupním střediskem poloostrov s umělými plážemi. Obchodní centrum Fisketorvet je přitom podle názoru mnoha místních obyvatel jeden z nejohyzdnějších symbolů dosavadní proměny kodaňského přístavu, která zatím k občanům rozhodně přátelská nebyla: na nábřeží vyrůstaly jako houby po dešti další a další paláce ze skla a betonu sloužící za sídlo bankám, pojišťovnám a dalším kapitálově silným zájemcům.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>