Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Likvidace lodi u Děčína
 
      Likvidace obří lodi u Děčína Včera ráno začala specializovaná firma rozřezávat obří nákladní loď, která v sobotu večer po opadnutí vody v Labi přehradila u Těchlovic na Děčínsku silnici mezi Děčínem a krajským městem na pravém břehu Labe.

 
"Teprve dnes odpoledne bychom měli podepsat smlouvu o likvidaci lodi s jejím majitelem, společností EVD," řekl včera ČTK František Pištora z firmy Metalplast, která má loď likvidovat. Jednu z největších českých nákladních lodí o délce 74 metrů a váze 250 tun nelze ze silnice odstranit jiným způsobem. Podle mluvčí ústeckého krajského úřadu Romany Konečné se majitel lodi pokusil v pondělí večer bez souhlasu Povodí Labe loď vyprostit a do Těchlovic poslal těžkou vyprošťovací techniku.

"Státní plavební správa upozornila majitele na skutečnost, že nesmí s lodí manipulovat," řekla Konečná. Krajský krizový štáb v úterý rozhodl, že loď bude do tří dnů rozřezána. Odstranění lodi ze silnice by podle Pištory mělo trvat asi dva dny, dokončení likvidace dalších asi deset dnů. "Loď se rozpálí autogenem na velké kusy, které se odvezou do naší firmy. Tam je dále rozřežeme na velikost, kterou bude možné jako šrot zpracovat v tavicích pecích," řekl Pištora. Stáří lodi již dříve odhadl na asi 20 let. Cena obdobné nové lodi se podle něj pohybuje kolem 20 až 25 miliónů korun.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>