Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Český potápěč v Chorvatsku spáchal sebevraždu
 
      Smrt českého potápěče Miroslava Kukliše na chorvatském ostrově Šolta 10. září byla nešťastnou náhodou. "Náš kamarád Mirek při potápění vplul do jeskyně, zabloudil v ní a když mu docházel vzduch, rozhodl se zkrátit své utrpení" a spáchal sebevraždu.

 
Tvrdí to všichni svědci této události v tiskovém prohlášení, které dnes obdržela ČTK. Svědci tak popřeli verzi chorvatských úřadů, která vychází z toho, že Kukliše zavraždili jeho kolegové a mrtvolu pak ukryli v jeskyni. Vedoucí konzulárního oddělení ve Splitu Veronika Honcová však ČTK řekla, že "znalecké posudky zatím nejsou k dispozici", takže se nemůže přiklonit k žádné verzi této tragédie. "Před hodinou jsem mluvila s vyšetřujícím soudcem," řekla Honcová a dodala, že žádné nové poznatky nemůže sdělit. České úřady se snaží, aby byl případ českého potápěče Kukliše předán do České republiky.

Chorvatská strana s tím souhlasí, ale nejprve musí být ukončeno vyšetřování na místě, sdělila vedoucí konzulátu ve středu ČTK a zároveň upozornila, že dílčí informace z průběhu vyšetřování nebudou uveřejňovány. V tiskovém prohlášení svědků se konstatuje, že Kukliš se osudného večera rozhodl nepotápět, ale sledovat akci kolegů z hladiny. Čtveřice potápěčů nahlédla do otvoru jeskyně ve dně. Ve světle potápěčských svítilen se objevil hluboký svislý tunel. Dva zkušenější krátce sestoupili a uviděli, že v hloubce čtyřiceti metrů se tunel větví do rozsáhlého systému. Ukončili zkoumání jeskyně a vynořili se. "Když Mirek viděl osvětlený vstup do jeskyně, změnil své rozhodnutí. Na lodi si oblékl potápěčské vybavení a šel jeskyni prozkoumat sám. I když byl zkušený potápěč, porušil tím řadu bezpečnostních pravidel a neměl ani dostatečné vybavení," uvedli svědci. "V rozsáhlém jeskynním systému patrně zabloudil. Docházel mu vzduch. Místo pomalé smrti udušením si zvolil rychlý konec svým potápěčským nožem." "Policejní verzi - vraždu - považujeme z mnoha důvodů za nemožnou. K jejímu uskutečnění nebyl čas ani technické prostředky. Neexistuje ani žádný motiv. Náš názor podporuje i skutečnost, že při pátrání po Mirkovi následující ráno zabloudil v jeskyni i policejní specialista. Byl nalezen mrtev se spotřebovanou zásobou vzduchu."

V souvislosti s úmrtím 31letého potápěče byli minulý pátek v Chorvatsku zadrženi dva čeští občané, kteří jsou podle chorvatské policie podezřelí ze zavraždění svého kolegy. Oba jsou stále ve vazbě. Pět dalších členů potápěčské skupiny bylo po výslechu propuštěno. Policejní verze vychází z předpokladu, že zadržení zavraždili svého krajana na jachtě a poté jeho tělo ukryli v podmořské jeskyni u ostrova Šolta nedaleko Splitu. V prsou potápěče objevili vyšetřovatelé bodnou ránu a nedaleko nůž.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>