Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Ruští veteráni z ponorky K-19 se viděli v hollywoodském filmu
 
      Bývalí námořníci ze sovětské ponorky K-19 přijali se smíšenými pocity hollywoodský film K-19 Widowmaker, který měl v neděli v Petrohradě ruskou premiéru.

 
Snímek o posádce havarované jaderné ponorky, oceňující mimo jiné hrdinství námořníků, je založen na skutečné události. Na premiéru psychologického dramatu se do nádherného Mariinského divadla sjelo 52 veteránů z celého Ruska a Ukrajiny. Ve filmu se v hlavních rolích představují Harrison Ford a Liam Neeson. Příběh z července 1961 líčí, jak se první sovětská ponorka s balistickými střelami účastní cvičné plavby v neutrálních vodách severního Atlantiku. V chladicím systému reaktoru se náhle objeví trhlina, takže teplota závratně stoupá a hrozí roztavením jádra reaktoru. Kapitán a 139 členů posádky se snaží závadu odstranit a vystaví se silné radiaci. Osm námořníků do několika týdnů zemře, dvanáct jich přijde o život v následujících dvou letech a dvě desítky dalších trpí dlouhodobou nemocí. Někteří ruští veteráni se při promítání filmu neubránili slzám.

"Jsem vděčný americkým filmařům, kteří jako jediní vylíčili hrdinství posádky K-19. Námořníci nesměli o havárii mluvit celá desetiletí," řekl jeden z nich, Vladimir Pogorelov, který označil snímek za opravdové rekviem. Jiní však kritizovali mnohé nepřesnosti filmu, například spor mezi kapitánem, představovaným Fordem, a jedním důstojníkem, kterého hraje Neeson. Podle ruských veteránů takový konflikt nikdy nenastal a je pouhým "výmyslem strýčka Sama". "Chápu, že hollywoodští tvůrci natočili snímek podle vkusu amerického publika," řekl Valentin Šabanov, který byl na K-19 navigátorem. "Harrison Ford hraje opravdu výborně. V jednom momentu mi připadalo, že vypadá jako náš kapitán. Tytéž přísné rysy, jen náš kapitán nebyl tak vysoký."

Někteří premiéroví diváci a členové jejich rodin byli naopak potěšeni tím, že režisérka Kathryn Bigelowová souhlasila se změnou jmen námořníků a vynechala scény, které ukazují Rusy, jak se opíjejí a hrubě nadávají. Ruské premiéry se zúčastnili Bigelowová a Neeson. Snímek K-19 Widowmaker byl promítnut minulý měsíc na filmovém festivalu v Benátkách. V Rusku silně připomněl národní katastrofu z léta 2000, kdy v troskách potopené jaderné ponorky Kursk zahynulo všech 118 námořníků.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>