Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Policie odložila bez obvinění kauzu lodi Kristian-Marco
 
      Policie po tříměsíčním vyšetřování odložila kauzu lodi Kristian-Marco, jež při záplavách kotvila poblíž Národního divadla a nebyla odtažena do chráněného přístavu.

 
Kriminalisté dospěli k závěru, že nebyl spáchán trestný čin, a proto nikoho neobvinili. "Policejní usnesení přezkoumám," řekl ČTK státní zástupce, který může verdikt zrušit. Policisté se zabývali podezřením z obecného ohrožení, protože při záplavách panovaly obavy, že plavidlo může ohrozit Karlův most.

Magistrát tehdy uvažoval i o tom, že loď potopí, pokud ji voda utrhne. Nakonec ji na Smetanově nábřeží uchytily dva tanky. Policie shromáždila řadu odborných vyjádření a podle státního zástupce dospěla k závěru, že loď by se neutrhla ani v případě, že by ji tanky nezajišťovaly. Policejní usnesení hovoří o tom, že si provozovatel lodi počínal odpovědně a učinil správná a účinná opatření, prohlásil státní zástupce. Podle policie se nikdo nedopustil trestného činu ani přestupku.

Vyšetřování, podepřené množstvím znaleckých posudků i výpověďmi hlavních aktérů, přitom ukázalo, že Pražská paroplavební společnost se při povodních pokusila dostat plavidlo do ochranného přístavu. "Tento přesun byl ale znemožněn uzavřením plavební komory Mánes. Loď tudy nemohla být odtažena," upřesnil žalobce. Policie tak dala za pravdu výkonnému řediteli Pražské paroplavební společnosti Pavlu Máchovi, který se již dříve proti kritice za neodtažení lodi ohradil. Podle něj plavidlo nepředstavovalo ani v jediném okamžiku vážné ohrožení

CTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>