Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Podle admirála Kurojedova se ruské loďstvo zredukuje o pětinu
 
      Kvůli chronickému nedostatku peněz se ruské vojenské loďstvo musí zredukovat o celou pětinu. Důraz se nyní klade na rekonstrukci lodí a na modernizaci jejich výzbroje.

 
Řekl to v listu Krasnaja zvězda vrchní velitel ruského vojenského námořního loďstva admirál Vladimir Kurojedov. Loďstvo podle něj dostávalo od roku 1995 jen 12 procent prostředků nezbytných pro údržbu všech lodí. V posledních letech ale šly veškeré peníze na udržování moderních plavidel, zatímco starší lodě rezavěly a byly často odepisovány, aniž naplnily svou životnost.

Pokud jde o ponorky, v letech 1992 - 1997 bylo postaveno deset jaderných ponorek a ještě jedna další byla spuštěna na vodu v loňském roce. Kurojedov však sdělil, že v příštích letech bude postavena jen jedna jaderná a jedna dieslová ponorka a námořní loďstvo dostane také několik hladinových plavidel. Podle deníku Kurojedov ještě před půldruhým rokem prohlašoval, že Rusko musí znovu získat postavení vedoucí námořní mocnosti a obnovit prestiž vojenského loďstva.

Ruské vojenské námořní loďstvo disponuje téměř třetinou nosičů jaderných střel. Má 26 ponorek s jadernými raketami strategického určení, které jsou jednou z tří složek ruských strategických jaderných sil (vedle raketových vojsk a vojenských vzdušných sil). Ve vojenském námořním loďstvu jsou dále dva těžké mateřské letadlové křižníky (Admiral Kuzněcov a Admiral Gorškov), čtyři těžké atomové raketové křižníky (Pjotr Velikij, Admiral Ušakov, Admiral Lazarev, Admiral Nachimov), čtyři raketové křižníky, asi 80 ponorek a přes 200 dalších plavidel.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>