Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Žhavé okružní plavby pro svobodné Finy
 
      Podobá se to odjezdu na jazykový kurz, ale mladí Finové, kteří se tlačí u terminálu helsinského přístavu, se chystají vyrazit na okružní plavbu zcela zvláštního druhu. Z fronty, která se vine od terminálu, vychází nervózní chichotání.

 
Dívky si zkoumavě prohlížejí houf zardělých chlapců, kteří souhlasili s tím, že se podvolí pravidlům hry: nebudou si sami vybírat, ale naopak budou vybráni. K tomuto účelu se účastnicím plavby rozdávají barevné žetony. Například cestující, která touží po společnosti, ukáže zelený žeton, na němž je napsáno "Oh, ano". Jsou-li dívky nesmělé nebo požadují kvalitu, zvolí žeton žlutý, který říká "Hm.. možná". Přejí-li si naopak, aby je hoši nechali na pokoji, červený žeton varuje: "Nemáš žádnou naději, drahouši".

"Tenhle systém je dobrý, setkání jsou pak snadnější," sděluje s potěšením Liisa Hyppönenová a vystavuje zvědavým pohledům svůj žlutý žeton. Samozřejmě, že červených žetonů je jen velice málo. "Tahle tradice je stará už dvacet let, Finové nastupují na trajekty plující Baltským mořem, aby se bavili, popíjeli a věnovali se sexu," vysvětluje šéf podniku Mikael Panelius. Tentokrát však, stejně jako každý čtvrtek, je cíl jasný: žádné vytáčky, mladí jsou zde proto, aby si našli partnera do kabiny. Kotvy se zvedly, trajekt se dal do pohybu - zpátky už nevede žádná cesta. Aby se pasažéři dostali do nálady, promítají se jim filmy o příbězích z plavby lodi: dva mladé lidi pozvou na palubu a natočí dokument o jejich zkušenostech. Následující sobotu se vysílá na jednom národním programu. Mimo jiné zde předvádí své umění skupina striptérů, které majitel trajektu najal, aby cestující rozjařila. "Naše filozofie je dosti jednoduchá: jsou-li šťastné ženy, jsou šťastní i muži," tvrdí znalecky Panelius a podotýká, že muži předvádějící striptýz mají na choulostivém místě kus látky, na způsob fíkového listu. Mladé ženy o to málo dbají a nešetří výkřiky, když se Adamové objeví. Jednadvacetiletá studentka Riaa Raikassaariová je blahem bez sebe: "Jsou moc pěkní." Bohužel, pro finské ženy sice není typický chladný pohled, ale chlapci jsou, zdá se, zcela strnulí. Z toho zřejmě vznikla myšlenka ušetřit je utrpení konverzace a rozdávat žetony dívkám.

"Finští muži jsou velmi nesmělí, začnou se ženou hovořit teprve poté, co v sobě mají několik sklenek, když jsou téměř opilí." stěžuje si budoucí zdravotní sestra Susanna Miettinenová, která si vyjela se třemi kamarádkami. Jak se dalo očekávat, staly se některé výstřelky a trajekt Silja zaplatil za svou úspěšnost. "Ucítili jsme, že jsme zašli příliš daleko, protože náš podnik má jinak více tradiční a konzervativní charakter," konstatuje Panelius. Pořad, který se vysílá každou sobotu ve velmi sledované době na jednom z národních programů, musel být zastaven poté, co se v něm objevily bujné scény natočené v kabinách, naháči v bazénu a mladí lidé zpití do němoty. V dubnu podnik se čtvrtečními okružními plavbami končí. "A určitě je už nikdy neobnovíme," lituje Panelius.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>