Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Místo plánovaných 177 km chorvatské dálnice bylo 30.6. otevřeno pouze 116 km
 
      1.7.04- V sobotu odpoledne chorvatské sdělovací prostředky oznámily, že 30.6. bude dáno do provozu pouze 115 km dálnice z původně plánovaných 177 km.

 
Důvodem je, že zbylých 60 km dálnice nesplňuje všechny bezpečnostní aspekty pro uvedení do provozu, což potvrdila inspekce Ministerstva ochrany životního prostředí, prostorového uspořádání a stavebnictví. Jedná se o úsek v severní části dálnice od tunelu Mala Kapela do uzlu Ličko Lešće, kde není zcela dokončen asfaltový povrch a instalovány ochranné a bezpečnostní prvky. Tyto práce by měly být hotovy do 10. července. Některé úseky budou i poté otevřeny pouze v polovičním profilu, to znamená, že provoz bude sveden do jednoho směru dálnice, a to od tunelu Mala Kapela do Brinje (4,5 km) a od mostu přes řeku Gacku k tunelu Plasina (7 km). Do podzimu by mělo být všechny práce na tomto úseku dokončeny.

Ostatní úseky dálnice v délce 116 km, které splňují bezpečnostní hlediska, budou i za účasti předsedy vlády Chorvatské republiky slavnostně otevřeny. Jedná se o tyto úseky:
1) Perušić - Gornja Ploča - Zadar II - Pirovac
2) Vrpolje ? Dugopolje

Budovaná dálnice Záhřeb - Split
Vzhledem k tomu, že nebude mít uzel Perušić přímou návaznost na "starou" silnici z Karlovce přes Plitvická jezera, nezbývá než použít pro cestu do Zadaru a Splitu v loňském roce otevřenou přípojku z Udbiny k uzlu Gornja Ploča (viz trasa do Zadaru v našich Příjezdových trasách pro motoristy). Odtud pak pokračovat přes uzly Zadar I a II až do Pirovce. Následující úsek Pirovac - Vrpolje bude hotov až v roce 2005. Z dálnice se sjíždí po silnici D59 na D27, která se napojuje na Jadranskou magistrálu před mostem přes řeku Krku u Šibeniku.

Za Šibenikem se lze dostat po silnici D58 k poslednímu úseku dálnice do Vrpolje. Úsek Vrpolje - Prgomet - Dugopolje dlouhý 45 km. V Prgometu je přípojka na Trogir a na letiště Split (u Trogiru). Z Dugopolje se sjede na silnici D29 od Sinje a po ní přes Klis až do Splitu.

Co se týče dálničních poplatků, chorvatská vláda stále ještě nerozhodla o jejich definitivní výši. Mělo by se tak stát zítra ráno. Společnost Chorvatské dálnice (Hrvatske autoceste) navrhla zvýšení poplatku za použití dálnice z dosavadních 0,33 kun za jeden kilometr dálnice na 0,40 kun. Při celkové délce dálnice 340 km by dálniční poplatek ze Záhřebu do Split za osobní auto činil 136 kun, ze Záhřebu do Pirovce pak 104 kun. Vzhledem k těmto nejasnostem bude dočasně zrušeno placení dálničního poplatku na této dálnici od 14 hod. (30.6.), a to i na úseku Gornja Ploča - Zadar. Placení dálničního poplatku bude zahájeno ve čtvrtek 1. července od 6 hod.

www.chorvatsko.cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>