Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Titanic se zřejmě potopil mnohem rychleji, než se předpokládá
 
      7. listopadu - FALMOUTH (USA) - Objev dvou částí trupu Titaniku svědčí o tom, že se luxusní parník rozlomil na tři části a potopil se mnohem rychleji, než se dosud soudilo.

 
Objevené části tvořily spodek trupu a byly klíčové pro nosnou strukturu lodi. Po odhalení vraku v roce 1985 právě tyto části chyběly a podařilo se je lokalizovat až nedávno ve vzdálenosti asi půl kilometru od vraku. Když se spodek trupu odlomil, rozlomila se krátce nato i loď, přičemž přední část šla ke dnu ihned, zatímco záď plná lidí zůstala nad hladinou ledového oceánu ještě pět minut, citovala agentura Rogera Longa, stavitele lodí, který nález analyzoval. "Téměř okamžitě nastaly asi úděsné věci," řekl. Průzkumníci se dosud domnívali, že parník se rozlomil na dvě části, na příď a na záď, a to přesně tak, jak to vylíčil velkofilm Titanic v roce 1997. Před novým objevem se také historici domnívali, že lodi trvalo celkem 20 minut, než zmizela pod hladinou. "Zdá se, že Titanic byl milosrdnější. Šel ke dnu rychleji," řekl podle agentury David Brown, který se katastrofou parníku zabývá.

Nové kusy trupu prozkoumala letos v srpnu expedice, kterou hradil americký televizní program History Channel vysílající především dokumentární a historické pořady. Výsledky průzkumu analyzovali vědci a historici v pondělí na setkání Oceánografického ústavu ve Woods Hole. Jejich diskusi odvysílá History Channel 26. února 2006. Oba odlomené kusy, které jsou 27 metrů dlouhé a 12 metrů široké a kdysi tvořily jediný celek, se nacházejí v dobrém stavu a dokonce je viditelná i jejich červená barva. Dosud se předpokládalo, že chybějící části trupu se při potopení roztříštily na tisíce kusů. "Rozlomení a potopení Titaniku nebylo nikdy vylíčeno zcela přesně," konstatoval při setkání ve Woods Hole historik Parks Stephenson. Titanic byl díky své konstrukci považován současníky za "prakticky nepotopitelný". Na své první plavbě se však 15. dubna 1912 srazil s ledovcem. Ve vlnách Atlantiku přišlo tehdy o život asi 1500 lidí.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>