Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Vědci našli v oceánech desítky nových druhů ryb
 
      16. prosince - WASHINGTON - Téměř osm desítek nových, dosud neznámých druhů ryb a dále i jiných mořských tvorů bylo ve světových oceánech objeveno v letošním roce.

 
Na sčítání světové mořské fauny se podle agentury AFP od roku 2000 podílelo kolem 1700 vědců ze 73 zemí. Z přibližně 40.000 zaregistrovaných druhů mořské fauny odborníci napočítali 15.717 různých ryb, přičemž 78 jich dosud nebylo známo. Mezi mořskými tvory objevenými v letošním roce je i tři metry dlouhá medúza, která má tvar rakety a obývá vody Severního ledového oceánu. Badatelé rovněž 1838 mořským tvorům připevnili radiové vysílačky, aby mohl být jejich pohyb v oceánech sledován přes satelity. Tento počet představuje o 50 procent více živočichů ve srovnání s rokem 2004 a je mezi nimi i 21 druhů žraloků, ptáků, želv i lvounů. Díky sledovacímu satelitnímu systému bylo možné sledovat například plavby tuňáka obecného, který za 600 dnů třikrát překonal Tichý oceán mezi Kalifornií a Japonskem, přičemž urazil 40.000 kilometrů. Tato vzdálenost odpovídá obvodu zeměkoule.

Cílem rozsáhlého projektu je do roku 2010 vytvořit co možná nejucelenější přehled mořských druhů, který má sloužit k jejich lepší ochraně, řekl Fred Grassle, předseda řídícího výboru pro "sčítání mořského života" (COML). "Tyto výzkumy ukazují, že oceány jsou mnohem komplexnější, než jsme se domnívali," zdůraznil. Předmětem samostatného elektronického značkování se stali lososi v severozápadních oblastech amerického kontinentu. Je totiž zapotřebí vysvětlit značný úbytek jejich stavů za posledního čtvrt století. "Populace lososů významně poklesla a tento systém nám má pomoci pochopit příčiny," vysvětlil americký vědec David Welsh pověřený projektem podmořských stanic pro kontrolu těchto ryb v oblasti amerického severozápadu. Podle Welshe bude zřejmě významným faktorem ovlivňujícím jejich počty oteplování podnebí, které stojí i za zvýšením teploty v oceánech. V rámci projektu sledování cest lososů od míst v řekách, kde se narodili, až do oceánu, byly 2700 těchto růžovomasých ryb letos připevněny malé elektronické "štěnice". V loňském roce bylo takto označeno 1050 lososů.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>