Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Nový rekord České a Slovenské republiky - tisková zpráva číslo 3
 
      6. dubna - Tým Atlantik minitransat - David Křížek na lodi Atlantik FT 24 hodin a 26 minut.

 
Dne 4.dubna ve 12:49 odstartovaly obě jachty týmu Atlantik FT a CK Fischer k rekordní plavbě na trase Žirje-Palagruža-Žirje. Předpověď slibovala vítr o rychlosti až 90 km/h. Před závodníky bylo 170 námořních mil rozdivočelého Jaderského moře.

Na startu nebylo počasí nejideálnější. Slabý vítr s loděmi jen zlehka pohyboval. Rychlost jachet nedosahovala 5 uzlů (cca 10 km/h). Na stěžních byly vytaženy veliké spinakery. Ne však na dlouho. Po 2 hodinách vítr znenadání zesílil na více než 50 km/h. Obě lodě, Atlantik FT a CK Fischer, měly potíže se stahováním velikých spinakerů. Rychlost jachet vzrostla na 10 uzlů.
Po chvíli se vítr ustálil na 45 km/h. Na stěžně vylétly malé spinakery. Rychlost stoupala až k hranici 13 uzlů. Tuto rychlost lodě držely až do setmění.

Ve čtvrtině cesty na jachtě CK Fischer prasklo lano držící čelen, na kterém je upevněn spinaker. Spinaker musel dolů a plavba dále byla již bez šance na dosažení rekordního času ukončena.

K Palagruže pokračoval plnou rychlostí David Křížek na lodi Atlantik FT. Surfoval po vlnách až do půlnoci. Když se blížil k otočnému bodu, vítr se začal stáčet a slábnout, přesně podle předpovědi. Zdálo se, že načasování pokusu o rekord se podařilo výborně. Po otočení Palagruži vítr na dvě hodiny utichl. Atlantik FT se houpala ve vlnách.
Vítr opět začal rychle sílit v 03:00. David Křížek znovu vytáhl na stěžeň spinaker. Rychlost stoupala a ráno již měl David za sebou ¾ plavby. Vítr stále zesiloval a před cílem již foukal rychlostí 60 km/h. David přesto spinaker nestáhl, snažil se dostat pod hranici 24 hodin. To se mu nakonec nepodařilo i když maximální rychlost lodi v závěru dosahovala dokonce 16,4 uzle podle GPS.

Rekord České a Slovenské republiky na trase Žirje ? Palagruža ? Žirje má nyní hodnotu 24 hodin a 26 minut. Bude zajímavé sledovat, za jak dlouho se podaří některé z větších jachet tento rekord překonat. Jistě to nebude v sólové plavbě. Ten bude David určitě držet dlouho.

Osobní zážitky nového rekordmana

Byla to moje první větší sólová plavba a s časem jsem velice spokojen. V noci, když vítr ustál na téměř tři hodiny, tak jsem myslel, že celkový čas nebude dobrý, ale přišlo silné Yugo a loď doslova letěla. V jednu chvíli to vypadalo, že se dokonce vejdu do 24 hodin. To byla velká motivace a tak jsem vypnul, už tak unavený mozek, a letěl jsem stále s genakrem. Když měli nárazy větru 15m/s, tak jsem dal první ref na hlavní plachtě. Nakonec jsem v nárazech 18m/s a stále sílícím větru musel rezignovat a genakr šel dolů. Tři spinouty byly varovné. I tak si myslím, že celkový čas 24hodin a 26 minut je super. Je těžké letět v noci po tmě 12 uzlů a ještě občas předat řízení autopilotu, aby člověk mohl jít alespoň na záchod. To, že jsem jel i přes 16 uzlů jsem si přečet až v paměti GPS. V takové situaci není na sledování budíků vůbec čas. Třikrát mě doprovázeli i delfíni. Rychlá malá loď je pro ně asi dobrá atrakce.

Kuriózně nejtěžší část plavby mě čekala cestou z cíle do přístavu v Kremiku. Bylo to pouhých 9Nm, ale proti větru jsem se probíjel pět hodin. Obrovské vlny a vítr až 23m/s. Alespoň jsem si vyzkoušel oranžovou bouřkovou kosatku a třetí ref na hlavní plachtě. V marině jsem přistál jen na plachty, protože závěsný motor byl někde v lodi pod nánosem plachet. Všechno mě bolí, ale stálo to zato. Teď je řada na vás. Zvládne to někdo pod 24 hodin?

www.minitransat.cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>