Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Lodní doprava v Lednici kvůli záplavám zahájí provoz se zpožděním, V Praze je lodní doprava povolena
 
      Lednice (Břeclavsko) - Lodní doprava zahájí letos kvůli povodním provoz v parku zámku v Lednici na Břeclavsku se zpožděním.

 
Turisty převozníci vozí po šest kilometrů dlouhé trase mezi zámkem a napodobeninou gotické zříceniny Janohrad. Hladina Dyje je ale stále o 1,5 metru vyšší než obvykle.

"Hned jak voda opadne, zahájíme provoz na dvoukilometrové trase mezi zámkem a minaretem sloužícím jako vyhlídková věž. Doufáme, že se to podaří již příští víkend," řekl provozovatel lodní dopravy v zámeckém parku Jaroslav Martínek ze společnosti 1. plavební. Loni její lodě začaly vozit turisty již v březnu.

Značná část zámeckého parku je pod vodou. Stále je vysoký odtok z vodního díla Nové Mlýny, které leží nad Lednicko-valtickým areálem. Vodohospodáři z něj vypouštějí 250 metrů krychlových za sekundu. Uvolňují retenční prostor vodního díla. Běžně z Nových Mlýnů vytéká pouze 30 metrů krychlových za sekundu.

Přestože lodní trasa v lednickém parku není ještě průjezdná pro turisty, převozníci se již v uplynulých dnech pustili do jejího čištění od mnoha metrů krychlových naplaveného dřeva.
V sezoně jsou v parku v provozu výletní plavidla Arnoštek, Hans Adam a čtyři čluny. Ročně si z nich prohlédne zákoutí zámeckého parku přes 40.000 turistů.


Praha - V Praze už je aspoň zčásti opět povolena lodní doprava, která byla přerušena kvůli povodni z jarního tání. Lodě mohou jezdit mezi Barrandovským a Jiráskovým mostem, řekla pracovnice dispečinku Povodí Vltavy.

Kdy budou moci lodě brázdit Vltavu v celé metropoli, bude záviset na počasí. Podle Jiřího Friedla z povodí by to mohlo být v pátek, nebo až po Velikonocích. Prognóza je taková, že by se provoz lodí mohl povolit, pokud ovšem nebude příliš pršet v jižních Čechách, uvedl Friedel. Podle předpovědi tam má napršet od šesti do 30 milimetrů vody na metr čtvereční, řekl. Pokud budou srážky na spodní hranici, lodní doprava bude povolena, pokud na horní hranici, tak nikoli, dodal.

V Praze stále platí první stupeň povodňové aktivity, tedy bdělost. Řekou protékalo dnes ráno v Malé Chuchli 589 metrů krychlových vody za sekundu. První stupeň skončí potom, co průtok poklesne pod 450 metrů krychlových.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>