Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Vodní záchranáři bojovali v Ostravě o mistrovský titul
 
      23. dubna - Ostrava - Podobně jako při běžné záchranářské práci si mohla připadat necelá stovka závodníků,

 
kteří se včera v Ostravě zúčastnili Mistrovství republiky vodních záchranářů. Desítka soutěžních disciplín je totiž velmi podobná situacím, s nimiž se záchranář může setkat během své práce.
"Tohle mistrovství je pro všechny účastníky hodně důkladná prověrka," míní Křížkovský. Dodal, že šest disciplín je individuálních a čtyři jsou určeny družstvům. Záchranáři tak musí zvládnout například uplavat 200 metrů s překážkami. Tato disciplína vlastně simuluje například popadané stromy či různé ostrůvky. Záchranáři však při disciplínách zachraňují například i tonoucího, kterého v tomto případě nahrazuje figurína. Je napuštěná vodou tak, aby co nejvíce odpovídala váze člověka. Mezi všemi disciplínami je i takzvaný super záchranář, kterému se říká disciplína pravdy. Kombinuje totiž různé prvky z dalších soutěžních disciplín.

"České vodní záchranářství je na velice dobré úrovni. Na únorovém mistrovství světa jsme skončili z 34 zemí na 17. místě, což je velmi dobré umístění vzhledem k tomu, že nemáme moře a nemůžeme tak trénovat disciplíny na moři, které však závodníci musí absolvovat," dodal Křížkovský.

Speciální soustředění na mistrovství většinou vodní záchranáři nemají, stačí jim totiž celoroční příprava, kdy pravidelně musejí trénovat. Například plavčík musí každé dva roky podstoupit náročné zkoušky.
Vodní záchranná služba spadá pod Český červený kříž a v České republice má přes 2000 členů. Záchranáři pomáhají nejen na bazénech, koupalištích a venkovních vodních plochách, ale například i při povodních.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>