Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Orlík při čištění břehů vydal přes 22 tun odpadků
 
      15. května - Čištění Orlíku bylo největší úklidovou akcí v pětačtyřicetileté historii přehrady.

 
Zvíkov (Písecko) - Na 800 lidí se v sobotu zapojilo do úklidu břehů Orlické přehrady. Dobrovolníci posbírali přes 22 tun odpadků, které přehrada zachytila zejména po jarní povodni.
Organizátoři před akcí označili přes 250 úseků na zhruba 250 kilometrech břehů. Úseky rozdělili mezi deset distribučních míst, z nichž sběrači vycházeli. Nasbíraný odpad pak v pytlích svážely lodě na 22 stanovišť, odkud se odpadky vozily na skládky.
"Většinu odpadků přinesly jihočeské řeky. Nepořádek ale za sebou nechávají i stanaři, rybáři, neukáznění turisté," řekl vedoucí projektu Jaromír Horák ze společnosti Equica.

Společně s kamarády se ze Zvíkovského Podhradí vydal vyčistit břehy Orlíku i osmnáctiletý Ondřej Šlechta z Prahy. Na jedné z deseti základen dostal tašku se svačinou, pytel na odpad, rukavice, podrobný itinerář a tričko s logem akce. Ze stejného místa pak během tří hodin vyrazilo dalších 120 lidí. "Na Orlík jezdím odmalička. Vybral jsem si právě tuhle oblast, každoročně totiž stanujeme poblíž v kempu," řekl mladík.
Dobrovolníci nečistili pouze Orlík. Část jich také prošla břehy Otavy a Vltavy, které se stékají u Zvíkova. Tam si svou lokalitu našla i rodina Velků z Dolního Poříčí u Strakonic. "Pro mě jako rybáře je tohle samozřejmostí. A děti jsme vzali proto, aby pochopily, že je třeba taky něco dělat, a ne jen přírodu využívat," řekl dvaačtyřicetiletý Jaroslav Velek.

Nejkurióznější nálezy pořadatelé vydraží na slavnostním večeru. Výtěžek dražby poputuje na konto zvíkovského dětského domova. Orlík přitom nebude posledním místem, které letos prokoukne. Do prázdnin by se mělo pokračovat i na Sázavě.
Orlická přehrada se začala stavět v roce 1954 a dokončena byla o sedm let později. Její betonová hráz je vysoká 91 metrů a dlouhá 361 metrů. Nádrž dokáže pojmout přes 700 milionů metrů krychlových vody.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>