Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Pod hradem Veveří by měla vzniknout nová zastávka pro lodě
 
      16. dubna - Brno - Na Brněnské přehradě by měla pod hradem Veveří v budoucnu vzniknout nová bezbariérová zastávka lodní dopravy.

 
Tamní přístavní molo je pro vozíčkáře a maminky s kočárky v této době v podstatě nepoužitelné. Po vystoupení z lodi totiž turisté musí překonat členitý terén. Na hrad přitom míří stále více výletníků. Mnozí přijíždějí právě po přehradě, řekl Jiří Valníček z brněnského dopravního podniku.

"Zbudování nového přístavního mola přijde na asi tři miliony korun. Rádi bychom je uvedli do provozu již příští rok, ale vše závisí na tom, zda se na projekt podaří získat prostředky," dodal.
Bezbariérová zastávka by měla vzniknout za novou lávkou, která pod hradem Veveří spojuje oba břehy přehrady. Molo bude demontovatelné. Ležet bude totiž v zatáčce, kde by se o něj na jaře při tání mohly zachycovat větve splavované řekou Svratkou.

Nová zastávka bude stát v místě, kde se napojí na letos obnovenou přístupovou turistickou trasu vedoucí k hradu. Cesta měří 1,5 kilometru a lesníci ji obnovili v místech, kudy vedla cesta již před mnoha desetiletími. Později zarostla náletovými dřevinami. Turisté směřující od Brněnské přehrady k prohlídce Veveří museli až dosud chodit po frekventované silnici.

Po přehradě vozí v sezoně návštěvníky flotila šesti plavidel. Lodní trasa na tomto vodním díle měří 9,3 kilometru a tvoří ji 11 zastávek. Většina z nich je bezbariérových. Přehradu si z paluby lodě každý rok prohlédne

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>