Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Labe zatím rejdařům přeje; nesplavné bylo od začátku roku jen den
 
      Praha 3. dubna (ČTK) - Labe letos českým rejdařům přeje; za první čtvrtletí klesla jeho hladina pod ekonomických 140 centimetrů zatím pouze na jeden den v lednu. Nejlepší z prvních tří měsíců byl březen, kdy po celý měsíc mohly lodě jezdit na plný ponor, který je na dolním Labi 240 centimetrů. Vyplývá to ze zprávy ministerstva dopravy o splavnosti vodní cesty.

 
"Pokračuje tak pro plavbu poměrně pozitivní období, které začalo 9. listopadu 2007," uvádí se ve zprávě. Podle ředitele odboru plavby ministerstva dopravy Víta Šimonovského je splavnost zatím nejlepší za poslední léta. "V předchozích letech byly podmínky dost špatné, tohle je výjimečné období," řekl Šimonovský.

Loni se sice v prvním čtvrtletí splavnost Labe blížila letošním číslům, v roce 2006 však byla řeka téměř polovinu dnů pro nákladní lodě neprůjezdná. Letošní dobré podmínky ale nemusí vydržet dlouho. Nyní nastává jaro, kdy o vodu po tání sněhu na horách není nouze, kritické však obvykle bývá léto.

Pro labské kormidelníky je nejdůležitější údaj o stavu vody na vodočtu v Ústí nad Labem. Pokud ukazuje méně než 200 centimetrů vody, znamená to, že před státní hranicí s Německem je maximální možný ponor menší než 140 centimetrů a lodě tudy neprojedou. Plavba se zastavuje také v případech, kdy vodočet ukazuje více než pětimetrovou hloubku.

Za celý loňský rok bylo Labe splavné pouhých 182 dnů, což je nejméně za poslední léta. Nestálost hladiny tak vyhání české rejdaře na zahraničí řeky. Loni poprvé české lodě přepravily na zahraničních vodních cestách mimo ČR více zboží než uvnitř státu či přes hranici s Německem. Situaci má vyřešit jez u Děčína; jeho stavba je však kvůli sporům s ekology v nedohlednu.
Česká nákladní říční flotila má 107 lodí, které loni přepravily 2,2 milionu tun zboží. Je to nejvíce za posledních sedm let.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>