Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
U italských břehů hrozí invaze medúz
 
      Řím 5. srpna (ČTK) - Odborníci varují, že před pobřežím Itálie jsou miliony medúz. I když jsou zatím v bezpečné vzdálenosti od pláží, v Itálii neexistuje plán, jak postupovat v případě, že by se dostaly blízko míst, kde se koupou lidé, píše dnes agentura DPA.

 
"V Itálii takový plán není, protože na něj nejsou peníze," konstatoval Silvio Greco z institutu pro mořský výzkum italského ministerstva životního prostředí.

Turistům, kteří se chystají strávit dovolenou na některé z pláží Apeninského poloostrova, sice medúzy zatím těžkou hlavu dělat nemusejí, ale Greco varuje, že stačí málo, aby se břehům přiblížily. Záleží to na směru proudění vody v moři.

Medúzy žijí v celém Středozemním moři, nicméně jiné státy si s nimi dokážou poradit. Například před Azurovým pobřežím byly nataženy sítě, které mají zabránit jejich invazi. Množství těchto jedovatých živočichů se navíc v posledních letech značně zvýšilo. Stojí za tím změna klimatu, větší znečištění vody u břehů a zmenšující se počet tuňáků a mečounů, kteří se medúzami živí.

U italských břehů žije hlavně medúza talířovka svítivá a kořenoústka plicnatá. Oba dva druhy mohou člověka nepříjemně popálit.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>