Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Chorvatská námořní škola bude učit, jak se vypořádat s piráty
 
      Šibenik (Chorvatsko) 27. dubna - Námořnická škola Adriamare v chorvatském městě Šibenik v červnu otevře nový vzdělávací program, který má námořníky naučit, jak se vypořádat s piráty.

 
Podle představitelky školy Nikoliny Cigičové budou chorvatští námořníci mezi prvními na světě, kdo se budou učit o pirátech a jejich taktice. Studenti se také dozví, jak se vyvarovat útoků a jak se chovat, pokud padnou do pirátského zajetí. Součástí kurzu bude i lekce vyjednávání.

"V současné době je na 5000 až 6000 lodích po celém světě více než 20.000 chorvatských námořníků, a to je velké číslo. Všichni jsou možnými oběťmi pirátů, kteří se stávají světovou hrozbou 21. století," řekl jeden ze zakladatelů školy Adriamare kapitán Gordan Baraka.
Výukový program se inspiroval zkušenostmi a znalostmi izraelských plavebních společností. Piráti se totiž údajně vyhýbají lodím s izraelskými posádkami, které vědí, jak se s útočníky vypořádat.

Vyučovat v novém kurzu budou chorvatští námořníci, námořní inspektoři, manažeři a kapitáni, kteří se s piráty utkali nebo jimi byli zajati.

Škola také plánuje uspořádat konferenci o pirátství. Za nejnebezpečnější se v současné době považují somálské vody, kde prakticky denně dochází k útokům pirátů. V oblasti sice hlídkuje mezinárodní flotila válečných lodí, která má těmto přepadům zabránit; její aktivita ale nepřináší dlouhodobé řešení rizikové situace.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>