Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
PO POVODNÍCH ZPÁTKY V ŘECE
 
      České Budějovice, 23. července 2009 ? Ředitelství vodních cest ČR a jeho dodavatelé obnovili činnost na stavbách projektu ?Dokončení vltavské vodní cesty v úseku České Budějovice ? Týn nad Vltavou?.

 
Obnovení stavební činnosti se týká jak rekonstrukce jezu a stavby plavební komory v Českém Vrbném, tak i stavby obratiště pod Jiráskovým jezem v Českých Budějovicích, která byla povodní postižena nejvíce.

Včerejší schůzka zástupců investora - Ředitelství vodních cest ČR s dodavateli staveb realizovaných v rámci projektu ?Dokončení vltavské vodní cesty v úseku České Budějovice ? Týn nad Vltavou? potvrdila možnost pokračování prací na všech stavbách.

Povodeň na stavbách v Českém Vrbném nezpůsobila žádné významnější škody a problémy a dokonce potvrdila, že výměna klapky jezu umožnila efektivnější řízení hladiny vody tak, že ani při zahrazení jedné poloviny jezu nebyly zhoršeny odtokové poměry ve zdrži jezu České Vrbné. Tím bylo prokázáno, že po dokončení celé rekonstrukce jezu dojde ke zlepšení odtokových poměrů a České Budějovice tak dostanou další účinný nástroj k boji s velkou vodou.

Stavba obratiště pod Jiráskovým jezem byla povodní zasažena o poznání více. Část navezených hrází byla probagrována ještě před povodní tak, aby nezhoršovaly povodňovou situaci a zbytek dokonala voda. Dodavatel stavby tak bude muset část prací provést znovu a dokončení stavby se tím posune na říjen letošního roku. Vzniklé škody bude řešit dodavatel se svou pojišťovnou.

Koryto řeky bude pod Jiráskovým jezem upraveno prohrábkou tak, aby zde vzniklo obratiště o průměru 50 m se zajištěnou plavební hloubkou 1,6 m. Tato úprava v budoucnu umožní otáčení výletních lodí, které do Českých Budějovic přijedou od Hluboké nad Vltavou. Součástí úprav bude i nový balvanitý skluz řešící přechod z vývaru jezu na plavební hloubku. Práce navazují na již probíhající protipovodňové úpravy koryta Vltavy pod Dlouhým mostem, které provádí Povodí Vltavy, s.p.

Výstavba obratiště lodí je součástí projektu ?Dokončení vltavské vodní cesty v úseku České Budějovice ? Týn nad Vltavou?. Práce na prvním úseku tohoto projektu budou dokončeny tak, aby v plavební sezóně 2011 mohli mezi Hlubokou nad Vltavou a Českými Budějovicemi plout nejen malá plavidla, ale i větší výletní lodě.

Více informací o projektu naleznete na www.rvccr.cz

Kontakt:

Ředitelství vodních cest ČR, organizační složka státu zřízená Ministerstvem dopravy ČR

Václav Straka
tiskový mluvčí
E: straka@rvccr.cz
T: 267 132 801
M: 602 368 719

www.rvccr.cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>