Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Baťův kanál se připravuje na sezonu, přibyly lodě i nová stání Veselsko
 
      Největších změn se dočkají Sudoměřice a Strážnice. "Doplňujeme kapacitně nedostačující stání plavidel ve formě dřevěných lávek a kovových tyčí v břehu kanálu.

 
Novinky, novinky a zase novinky. Přístavy a přístaviště Baťova kanálu se pomalu připravují na sezonu a jako každý rok i letos vodním turistům přinesou především rozšíření služeb.

Největších změn se dočkají Sudoměřice a Strážnice. "Doplňujeme kapacitně nedostačující stání plavidel ve formě dřevěných lávek a kovových tyčí v břehu kanálu. Celková délka stání bude necelých sto dvacet metrů. Pro uvazování plavidel se počítá s celkem devíti pacholaty a osmnácti rohatinkami. Stání na levém břehu Baťova kanálu zpřístupní zájemcům celkem pět schodišť," vysvětlila už před časem mluvčí Povodí Moravy Veronika Slámová.

Podle provozovatele přístaviště Lukáše Antoše ale není nové přístaviště tím jediným, co letos Baťův kanál vodním turistům nově nabídne. "Výletní loď Ámos je po celkové rekonstrukci, díky čemuž uveze padesát cestujících. Navíc se chystáme rozšířit službu, kterou jsme vloni zkoušeli, zatím ale nechci prozrazovat podrobnosti. Ty se zájemci brzy dozvědí na našem novém webu," nastínil Antoš.
Velké změny se dočkal také sudoměřický Výklopník. Na pravém břehu tam vzniká bezbariérové třístupňové přístavní molo. Bude pětačtyřicet metrů dlouhé a tři metry široké. Jednotlivé stupně oddělí přechodové rampy. Součástí projektu byla již od začátku také nová, v pořadí již druhá, příjezdová cesta k Výklopníku. Kromě té po hrázi to bude i cesta z takzvané staré silnice, která kdysi vedla do Hodonína a je o odbočku blíže k Rohatci. Na přístaviště se napojí přes pole. "Pořídili jsme na letošní sezonu také dvě nové kajutové lodě pro pět osob. Jmenují se Justínka a Líla. Přibyly také dvě motorové lodě," navnadil turisty provozovatel Zdeněk Fojtík. Vše má být podle něj hotovo do otevření sezony, které je v plánu prvního května.

Na nové stání plavidel ve Strážnici, přístaviště u sudoměřickém Výklopníku a přístaviště ve Spytihněvi, uvolnil peníze Státní fond dopravní infrastruktury. Celková částka za všechny tří místa Baťova kanálu dosáhla dvaadvaceti a půl milionu korun.
Na sezonu se připravují také ve Vnorovech. Manželé Jan a Jana Šulcovi, kteří tamní přístaviště provozují, ale na letošek žádné zásadní novinky neplánují. "Snažíme se udržet to, co zde máme. Připravujeme ale nové zázemí pro děti. Vloni jsme navíc nakoupili deset dalších kanoí," uvedl Jan Šulc.

Nového zázemí by se mohlo během letošního a příštího roku dočkat i přístaviště ve Veselí nad Moravou, kde má vzniknout sportovně-rekreační centrum. Kromě komfortnějšího sociálního zařízení, které turistům nabídne sprchy, ale i bezbariérový přístup na ně i na toalety, budou moci především cykloturisté využít nové půjčovny kol.

"Počítáme i s cykloservisem a dílnou na motory a lodě, která bude v areálu přístavu. Rozšířit chceme také dětské hřiště. Zatím je na něm jen jedna skluzavka, což není zcela dostačující. Přibýt má šest dalších prvků," uvedla provozovatelka veselského přístaviště na Baťově kanálu Hana Habartová.

zdroj: www.pmo.cz

redakce

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>