Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Jižní Čechy - stavbaři začínají zařizovat staveniště turistického přístavu.
 
      Hluboká nad Vltavou - Jižní Čechy dostávají další lákadla pro turisty.

 
Na konci roku byla dokončena plavební komora na jezu Hluboká nad Vltavou, včera začali stavbaři zařizovat staveniště turistického přístavu v meandru na levé straně řeky. Pokračuje tak snaha zpřístupnit Vltavu a její blízké okolí turistům a cykloturistům po vodě.

Plavební komoru Hluboká nad Vltavou vybudovalo Ředitelství vodních cest ČR v rámci projektu obnovení splavnosti Vltavy mezi Českými Budějovicemi a Týnem nad Vltavou. K již zprovozněnému téměř 9 km dlouhému úseku vodní cesty České Budějovice - Hluboká nad Vltavou tak od letošního roku přibude dalších 19 km, po kterých lodě doplují až k přehradě Hněvkovice. Stavební náklady na vybudování plavební komory, prohrábku koryta řeky a vybudování přístaviště Hluboká nad Vltavou - Hamry byly 426 mil. Kč, přičemž celá částka byla hrazena ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Pro ty, kteří rádi hovoří o možnosti využít tyto prostředky na vybudování dálnice D3 možno dodat, že za tuto sumu, která zpřístupnila 19 km vodní cesty, by bylo možné postavit cca 2 km dálnice (221 mil. Kč - průměrná cena 1 km dálnice dle ŘSD).

K projektu řekl Ing. Jan Skalický, pověřený řízením ŘVC ČR: "Otevřením nového úseku se výrazně zatraktivní plavba v této části řeky. Nejen, že 28 km je již slušná délka vodní cesty i pro celodenní výlet, ale hlavně část plavby z Hluboké nad Vltavou k přehradě Hněvkovice vede krásnou krajinou, která se rozprostírá okolo přehradní nádrže. Okolí řeky je velmi atraktivní i pro cykloturisty, takže se přímo nabízí myšlenka na kombinovaný výlet, kdy jednu cestu je možné absolvovat lodí a druhou na kole."

K plavbě neodmyslitelně patří přístavy. Jeden takový se začíná budovat ve dnes zaneseném a nevyužívaném meandru u levého břehu Vltavy pod zámkem Hluboká nad Vltavou. Vznikne zde moderní stání pro 73 malých plavidel a jednu velkou osobní loď. Přípojky vody a elektřiny pro každou loď budou samozřejmostí, stejně jako skluz pro spouštění lodí a místo pro odevzdání odpadů. Lodě navíc budou v přístavu v bezpečí i v době povodní.
Umístěním přístavu přímo pod hlubockým zámkem vznikne v roce 2014 nový výchozí bod pro řadu turistů, ale i atraktivní místo k návštěvě vhodně doplňující celou volnočasovou zónu. Až bude v roce 2015 plně splavný úsek Vltavy z Hněvkovic do Týna nad Vltavou, počítá investor staveb, Ředitelství vodních cest ČR, že na Hlubokou budou moci přijet malá plavidla bez nadsázky třeba až z Hamburku.

O Ředitelství vodních cest ČR
ŘVC ČR je organizační složkou státu, zřízenou Ministerstvem dopravy k zabezpečení přípravy a realizace výstavby a modernizace dopravně významných využívaných vodních cest a dalších staveb nutných pro provoz na vodních cestách.

Kontakt:
Ředitelství vodních cest ČR
Václav Straka
tiskový mluvčí
E: straka@rvccr.cz
M: 602 368 719

redakce

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>