Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Baťův kanál opět ožívá
 
      Ve středu 1. května 2013 byla slavnostně otevřena již 19. plavební sezóna na Baťově kanálu.

 
Odemykáním Baťova kanálu proběhlo ve Veselí nad Moravou za bohatého doprovodného programu. Slavnosti jsou ale připraveny i na mnoha dalších místech.

Již od loňského podzimu probíhaly v přístavu ve Veselí nad Moravou stavební práce na dvou nových objektech, které vyrůs?tají v severní části areálu. Byla postavena nová sociální zařízení obsahující čtyři sprchy, sedm toalet a kuchyňku, která budou sloužit pro všechny návštěvníky přístavu a o objekt dílny pro opravy kol a lodí. Dohromady s novým dětským hřištěm vybudovaným již loni a přístupovou komunikací se jedná o výsledek společného projektu města Veselí nad Moravou, obecně prospěšné společnosti Baťův kanál a společnosti B2B Systém, s.r.o., která provozuje tamní penzion. Tento pro?jekt byl podpořen státní dotací z Ministerstva pro místní rozvoj. Celkové náklady na realizaci byly 5 mil. Kč. Polovina byla hrazena z Programu rozvoje cestovního ruchu.

Nejen ve Veselí se pilně budovalo. Letošní novinkou ve Vnorovech je Pohádková stezka v lese a na louce u plavební komory. K vidění jsou navíc dvě nové zakrslé ovečky, které doplní ve výběhu oblíbené kozlíky Hupa a Hopa. K plavební komoře Kunovský les zase neodmyslitelně patří oslík Medard. A do třetice plavební komora - domek u plavební komory ve Strážnici se dočkal nového majitele, který zde buduje zázemí pro plavce i cyklisty. Před dokončením je nové zázemí s WC, sprchou, občerstvením i ubytováním.

Pro příští rok chystá novinku i Ředitelství vodních cest ČR, které v minulých letech vybudovalo 14 veřejných přístavišť a zrekonstruovalo řadu dalších, pro plavbu nezbytných objektů. Teď se chystá na nový přístav v Petrově včetně servisního centra. Ten by měl svou kapacitou pro 45 plavidel významně posílit kapacitu pro vyvazování lodí na Baťově kanálu a podpořit tak další rozvoj plavby v oblasti. Šéf ŘVC ČR Ing. Jan Skalický k tomu řekl: "Mám velkou radost z rozvoje Baťova kanálu. Turistická plavba zažívá v posledních letech v celé Evropě rozmach a my nesmíme zůstat pozadu. Baťův kanál je pro nás vzorovou ukázkou, že i v České republice má vodní turismus budoucnost."

V loňském roce se na palubě lodi na Baťově kanálu projelo 80 tis. návštěvníků. Pokud bude stejně krásné počasí i v průběhu letošní plavební sezóny a na konci stejné číslo, bude to důvod ke spokojenosti.


Kontakt:
Baťův kanál o.p.s.
Vojtěch Bártek
ředitel
E: abk@batacanal.cz
T: 518 325 330

redakce

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>