Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Státní vyznamenání pro Richarda Konkolského. Gratulujeme!
 
      Jedna z nejvýznamnějších osobností našeho námořního jachtingu, pan Richard Konkolski, obdržel na slavnostním večeru při příležitosti 95. výročí vzniku samostatného Československa z rukou prezidenta státní vyznamenání za zásluhy o stát v oblasti sportu.

 
Richard Konkolski, který 6.července t.r. oslavil 70 let, je nejznámější český mořeplavec a vítěz řady námořních závodů Jako první občan suchozemského státu třikrát obeplul zeměkouli. Po celý svůj život, i přes nucený odchod do emigrace do USA, zůstal hrdým na svoji vlast a skvělým způsobem ji reprezentoval v zahraničí. A je tomu tak i v současnosti prostřednictvím jeho populárních i odborných knih, které vyšly v několika jazycích. V současné době žije ve městě Newport.
S jachtingem začal ve svých 16 letech, o sedm let později odjel do Polska, kde získal kapitánský diplom. Ve čtyřiadvaceti letech se poprvé podíval na moře a o tři roky později se vydal na svůj první námořní závod. Richard Konkolski se stal vůbec prvním obyvatelem suchozemského státu, který obeplul sám zeměkouli, navíc na lodi dlouhé sedm a půl metru, postavené vlastníma rukama. Jeho jachta Nike I se stala druhým nejmenším lodí, na které obeplul svět za 343 dní. Díky jeho plavbě mnohde poprvé uviděli československou vlajku.
Ve druhém závodě přes Atlantik o čtyři roky později skončil na druhém místě, ve třetím závodě v roce 1980 skončil ve své třídě čtvrtý. O dva roky později absolvoval první sólo závod kolem světa - BOC Challenge 1982. Skončil třetí s pěti světovými rekordy a stal se prvním Evropanem, který sólově obeplul svět v obou směrech. Závod se konal jen krátce poté, co Richard Konkolski nuceně emigroval do USA.

redakce

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>