Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Plavební komora Hluboká nad Vltavou nese jméno Ing. Libora Záruby-Pfeffermanna
 
      Na plavební komoře Hluboká nad Vltavou byla 27. června za účasti více než 50 přátel,

 
kolegů i odborníků z oblasti vodního hospodářství a dopravy slavnostně odhalena busta Ing. Libora Záruby-Pfeffermanna, nestora projektantů vodních děl. Tato plavební komora nyní nese jeho jméno.

Slavnostní odhalení busty vytvořené akademickým sochařem Janem Bartošem organizovalo Povodí Vltavy, státní podnik a Ředitelství vodních cest ČR ke 105. výročí narození a 10. výročí úmrtí Ing. Libora Záruby-Pfeffermanna, který jako geniální projektant stál za originálním řešením největších českých přehrad Slapy a Orlík a modernizace labsko-vltavské vodní cesty.

"Je mi velkým potěšením, že druhá plavební komora v České republice, která byla pojmenována po osobnosti historie, je právě plavební komora Ing. Libora Záruby zde na Hluboké. První byla pojmenována plavební komora v Ústí nad Labem po Tomáši Garique Masarykovi," uvedl Ing. Josef Podzimek. "Byl to můj životní přítel, které mě neustále fascinoval nepřeberným množstvím nápadů a neotřelých technických řešení. Řadu z nich se povedlo realizovat a například klapkové jezy na Vltavě za léta úspěšného provozu ukázaly, jak je dobře Ing. Josef Záruba vymyslel," dodal.

"Technická řešení Ing. Libora Záruby jsou pro nás stále inspirující. Jeho snem bylo dokončení splavné Vltavy až do Českých Budějovic. Nových plavebních komor se bohužel za svého života už nedočkal, ale věřím, že až dokončíme i lodní zdvihadla na Slapech a Orlíku a vodní cesta bude kompletní, naplníme tak jeho cíl, za který celý život neúnavně bojoval," podotkl ředitel Ředitelství vodních cest ČR ing. Lubomír Fojtů.

Busta Ing. Libora Záruby je umístěna na jezovém pilíři nad plavební komorou. "Ing. Libor Záruba tak bude trvale shlížet na svou milovanou Vltavu a na lodě projíždějící plavební komorou. Nebude mu zde nijak smutno, protože si určitě již nyní povídá s Ing. Vojtěchem Lannou, stavitelem této plavební komory a další nesmazatelnou osobností českých vodních cest," doplnil Ing Zdeněk Zídek, ředitel závodu Horní Vltava Povodí Vltavy, státní podnik.

O Ředitelství vodních cest ČR
ŘVC ČR je organizační složkou státu, zřízenou Ministerstvem dopravy k zabezpečení přípravy a realizace výstavby a modernizace dopravně významných využívaných vodních cest a dalších staveb nutných pro provoz na vodních cestách.
Ředitelství vodních cest ČR rovněž provozuje veřejné přístavy a přístaviště.

Kontakt:
Ředitelství vodních cest ČR
Ing. Jan Bukovský, Ph.D.
vedoucí oddělení správy a provozu majetku a evropských agend, tiskový mluvčí
E: bukovsky@rvccr.cz
T: 225 131 741
M: 602 772 631

redakce lode.cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>