Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
SeaHelp radí: Nechte si orazítkovat Crewlisty přivýjezdu ze Schengenského prostoru (D, IT, SLO,...)
 
      V současné době se na naší centrále často objevují dotazy skipperů, kteří chtějí ze Slovinska nebo Itáli přejet do Chorvatska na téma: potřebujeme k tomu úředně orazítkované Crewlisty? SeaHelp k tomu získal patřičné informace a všem, kteří ve věci nemají jasno sděluje: v tomto případě se jedná o všeobecně platné předpisy vztahující se k pohybu rekreačních lodí, jejich vstupu a výstupu na území států, které nejsou součástí Schengenské dohody. Tyto předpisy musí být dodržovány.

 
Tato pravidla platí obecně ve všech případech, tedy nejedná se jen o státy v prostoru Jadranu. Při vsstupu i výstupu z území takovýchto států musejí být proto vždy provedeno celní a pasové odbavení. Skipper takové lodi je povinen vždy navštívit nejbližší hraniční přechod - tzv. Port of entry. Při plánování trasy je proto vhodné vždy si předem připravit trasu a příslušné takto označené přístavy vyhledat. V odůvodnitelných případech je možné vyjímečně do takového přístavu nevplout. V takovém případě je ovšem třeba tento záměr ohlásit příslušným úřadům.
Při hraniční kontrole je třeba ke kontrole předložit kompletní lodí dokumenty včetně crewlistu, jehož kopii si úřady při jezdu i výjezdu ponechají a další kopie zůstává na palubě lodi dokud se pohybuje ve výsostných vodách té které země. Výslovně je však dáno, že vjezd i výjezd se může uskutečnit pouze přes k tomu určené přechody v jejich provozní době. V případě, že se v pracovní době na místě nenachází odpovědná osoba, je možné toto dokumentovat zápisem v lodním deníku (místo,datum a hodina), případně si nechat potvrdit na policejní stanici.
Pojetí těchto obecně platných pravidel je v případě jednotlivých zemí někdy poněkud odlišné a právě nyní Italové, jejichž pracovníci jsou v současnosti zavaleni přílivem uprchlíků je mnohdy neuplatňují zcela přesně. SeaHelp proto doporučuje vždy crewlisty nechávat orazítkovat přičemž jedna kopie zůstane na lodi a tím se vyhnout případným nepříjemnostem. Ve Slovinsku a v Chorvatsku je samozřejmě rovněž nutné navštívit příslušné přístavy označené jako Port of Entry.



Mezinárodní přechody v ITALII:
Lignano, San giorgio di nogaro, Grado und Monfalcone - Carabinieri
Trieste - Grenzpolizei

Mezinárodní přechody ve Slovinsku:
KOPER - celoroční provoz
PIRAN - celoroční provoz
IZOLA - 0800-1800 sezóna: 01.06.-31.08. od 0800-2100 ; 01.09.-31.10. od 0800-1800

Chorvatské mezinárodní přechody:
Kategorie I. (Policejní & Celní kontrola včetně Veterinární kontroly):
Umag
Pula
Rijeka
Mali Lošinj
Zadar
Šibenik
Split
Ploče
Korčula
Dubrovnik
Senj
Maslenica

Kategorie II. (Policejní & Celní kontrola):
Poreč
Rovinj
Raša - Bršica
Metković
Sezónní přechody (Kategorie II.) otevřeno od 01.04. bis 31.10.:
Novigrad
Sali
Božava Primošten
Ravni Žakanj
Ubli (Lastovo)
Komiža
Hvar
Vis
Vela Luka
Kanegra
Umag - in der ACI Marina

Toto nařízení je nezávislé na jiných celních předpisech - proto doporučujeme všem skipperům navštěvujícím Chorvatsko rozhodně do dokumentů pro každý případ přibalit celní formulář T2L aby tak zabránili případným komplikacím při vjezdu či pobytu v chorvatsku.

redakce www.lode.cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>