Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Baťův kanál proplavil rekordní počet lodí
 
      O letošní plavební sezóně na Baťově kanále lze hovořit jako o velmi úspěšné - v porovnání s předchozími lety stoupl jak počet návštěvníků, tak také proplavených lodí. V průměru se každou plavební komorou proplavilo 3 526 lodí, což je o 416 lodí více než loni.

 
Na žádost provozovatelů lodní dopravy i samotné vodácké veřejnosti posunulo Povodí Moravy začátek plavební sezóny a zahájilo provoz plavebních komor již v posledním týdnu měsíce dubna. Zároveň přidalo další dny v měsíci květnu a pro celou sezónu rozšířilo "komorovací hodiny". Tím všem účastníkům umožnilo využít poměrně dlouhou plavební sezónu.

Snahu Povodí Moravy o co největší možné zachování proplavovacích dní nepokazilo ani extrémně dlouhé suché počasí, kdy průtok v řece Moravě klesl na historické minimum. Tento stav sice donutil v závěru měsíce srpna Státní plavební správu přijmout opatření k částečnému omezení plavebního provozu, avšak s minimálními dopady na účastníky rekreační plavby. Doufejme, že meziročně intenzivnější suché letní období nepokazí v budoucnu snahu správce Baťova kanálu - Povodí Moravy, s.p. - v udržení maximální doby propustnosti na této vodní cestě.

Nejvytíženější trasa plavební cesty je v úseku mezi plavební komorou Uherský Ostroh a Vnorovy. Zde byl také zaznamenán největší nárůst počtu lodí - plavební komorou Vnorovy I bylo proplaveno o 954 lodí více než loni. Naopak stagnaci zaznamenala plavební komora v Huštěnovicích, kterou se proplavilo o 18 lodí méně. Počty proplavených lodí a návštěvníků za rok 2018 jsou doloženy v tabulce:

Tabulka průjezdu počtu lodí a osob přes plavební k
Tabulka průjezdu počtu lodí a osob přes plavební komory (PK) v letech 2013 - 2018.

Povodí Moravy, s cílem zvýšit komfort plavby po Baťově kanále a podpořit její další rozvoj, bude i letos po skončení plavební sezóny pokračovat v realizaci plánovaných oprav a příprav plavební cesty na nadcházející sezónu.

Ing. Jana Kučerová Tel.: +420 702 153 308, E-mail: kucerova@pmo.cz

Povodí Moravy, s.p.

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>