Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
SeaHelp spolupracuje s Centrem lodní kriminality v Konstanz
 
      Máte strach, že koupíte kradenou loď? Oprávněně. Obchod s kradenými loděmi kvete. Díky SeaHelp si ovšem původ Vaší vysněné lodě snadno zkontrolujete!

 
Kostnické centrum pro vyšetřování lodní kriminality (v originále Konstanzer Zentrum für Bootskriminalität - KBK) opět zasahovala a v Černé hoře zadržela odcizené věci v hodnotě 1,2 milionu EUR. V rámci této velké akce byl na místě přítomen specialista KBK, vyšetřovatel z USA, 25 členů hraniční stráže z Černé Hory a celý team byl ještě jištěn příslušníky evropského Frontexu. To je jen jedna ze zpráv, které se čas od času objeví v médiích.

Kradené a zpronevěřené lodě jsou bohužel stále předmětem obchodování na trhu. Každý rok je také řada majitelů zklamána, je-li jejich, v dobré víře zakoupená loď, Policí zkonfiskována z důvodu, že pochází z trestné činnosti. Vzhledem k tomu, že SeaHelp jakožto největší evropská asistenční společnost mající ve svém programu starost o lodě a lodní sporty stojí jednoznačně o zachování právního prostředí, bylo již před časem rozhodnuto zahájit spolupráci s příslušnou policejní správou, řešící lodní kriminalitu v Evropské unii. Aktivita ze strany SeaHelp byla kriminalisty z KBK souhlasně kvitována a spolupráce byla úspěšně zahájena.

Nyní je tedy možné přes SeaHelp získat exkluzivní informace o lodi, která je předmětem zájmu kupujícího tak, aby bylo zajištěno, že nepochází z trestné činnosti. Vyšetřovatelé z KBK na něž má SeaHelp přímé napojení mají s lodní kriminalitou obrovské zkušenosti a i když si s opatřením nové identity lodě pachatelé dají docela dost práci, zpravidla jsou vypátráni. Loď tak může mít změněné výrobní číslo, změněná výrobní čísla motorů a novou registraci v USA. I tak se ovšem dostali do hledáčku KBK a zůstává dobře utajovaným tajemstvím teamu, jak toho vyšetřovatelé dosáhli. Podle sdělení vyšetřovatelů takové detaily se nenacházejí ani ve spisu a dokonce se zpravidla neobjeví ani u soudu. Důvodem je pochopitelně neposkytovat rady pachatelům.

Zloději by si tedy měli zvykat na to, že specialisté z KBK se jim dostanou na stopu velmi rychle. Díky jejich zkušenostem se podařilo např. v Černé Hoře zajistit plachetnici Hanse v časové hodnotě půl milionu EUR, která v roce 2018 zmizela v Itálii. Při té příležitosti v Černé Hoře zkontroloval mezinárodní team vyšetřovatelů dohromady 400 motorových lodí na 200 závěsných motorů a mnoho přívěsných vozíků. V rámci akce bylo celkově zajištěno deset motorových lodí, dvě plachetnice, tři vodní skútry a sedm závěsných motorů, které byly odcizeny v Norsku, Švédsku, Holandsku, Slovinsku, Itálii a Turecku. Celková hodnota zajištěných předmětů dosáhla zmiňovaných 1,2 milionu EUR.

Díky úzké spolupráci s teamem KBK SeaHelp poskytuje svým členům možnost před koupí prověřit původ lodí, motorů a lodního příslušenství před jejich koupí v databázi odcizených předmětů a předejít tak možným komplikacím. Za tímto účelem má SeaHelp na své internetové stránce příslušný formulář, který si lze stáhnout a přes SeaHelp předat příslušným orgánům. Odpověď je zpravidla do týdne. V případě nejasností vám s žádostí rádi pomůžeme.
Obecně platí: každý, kdo, byť i nevědomě, koupí kradený předmět, se stává spolupachatelem. V takovém případě hrozí zabavení předmětu bez náhrady a kromě toho nepříjemnosti s vyšetřováním možného přechovávání kradeného předmětu. Je dobré se proto držet pravidla: důvěra je dobrá, kontrola lepší. Dotaz na KBK ohledně původu lodě se tak rozhodně vyplatí.

SeaHelp.eu

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>