Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Do USA se slétají mocní z celého světa; diplomacie ve varu
 
      Týden po teroristických útocích na New York a Washington se americký diplomatický kolotoč rozjíždí na plné obrátky. Horečnou "telefonickou diplomacii", jíž nejvyšší američtí představitelé zahájili okamžitě po atentátech, střídají přímé politické konzultace s evropskými i muslimskými spojenci. Jejich hlavní téma je jasné: jak reagovat na teroristické útoky proti USA z 11. září.

 
Zdá se, že proklamovaný záměr amerického ministra zahraničí Colina Powella vytvořit celosvětovou koalici proti mezinárodnímu terorismu začíná přinášet ovoce. Podle mluvčího Bílého domu Ariho Fleichera jako první dorazí dnes do Washingtonu francouzský prezident Jacques Chirac, po něm německý ministr zahraničí Joschka Fischer. Ve čtvrtek do Spojených států přicestuje britský premiér Tony Blair, který ještě ve středu hodlá jednat s německým kancléřem Gerhardem Schröderem. Na cestě do USA jsou také nejvyšší představitelé Evropské unie, Severoatlantické aliance a ministři zahraničí Itálie, Jižní Koreje, Ruska a Číny. Na pátek je do Bruselu svolán mimořádný summit šéfů států a vlád Evropské unie k vývoji mezinárodní situace po protiamerických atentátech. Mezitím ve středu přijme Bush v Bílém domě saúdskoarabského ministra zahraničí prince Saúda Fajsala ibn Abdala Azíze. Ten samý den si podá ruce také s představitelkou nejlidnatější muslimské země, indonéskou prezidentku Megawati Sukarnoputriovou. Její vláda vyjádřila lítost nad úterními teroristickými útoky proti USA, avšak nevoli Washingtonu vzbudilo prohlášení indonéského viceprezidenta Hamzaha Haze. "Teroristické útoky pomohly smýt hříchy Spojených států," prohlásil viceprezident před odletem Sukarnoputriové do americké metropole.
Na setkání prezidenta George Bushe s Chirakem čeká Washington s napětím. Francie okamžitě po útocích podpořila tažení USA proti terorismus; tento již tradičně váhavější americký spojenec však současně vyslal signál, že jeho podpora není absolutní. Francouzský ministr obrany Alain Richard varoval Bílý dům před případnou snahou uchýlit se pouze k masivní válečné odvetě. Krátce před odletem za oceán Chirac telefonoval se svým ruským kolegou Vladimirem Putinem. Podle tiskové služby ruského prezidenta se oba shodli, že mezinárodní společenství musí "usekat kořeny zdrojů politické a finanční podpory terorismu". Oba politici údajně zdůraznili, že americká odveta musí mít "přiměřený charakter". Ministr Powell v pondělí zdůraznil, že vyšetřování "každou hodinou, každým dnem" stále více prokazuje, že organizátorem úterích atentátů spáchaných zřejmě 19 útočníky byl saúdskoarabský miliardář Usáma bin Ládin a jeho teroristická síť Al-Kajdá (Základna), která má centrum v Afghánistánu.
Šéf americké diplomacie ujistil, že USA nechtějí ublížit obyčejným Afgháncům. "Jsou to trpící lidé, chudí lidé," upozornil Powell. Podotkl, že atentáty proti New Yorku a Washingtonu jdou za rámec Spojených států, protože mezi oběťmi jsou obyvatelé 37 zemí světa. "Jsem rád, že mezinárodní koalice proti terorismu se rozrůstá rychlým tempem," konstatoval. "Nejde pouze o vypořádání se se současným nebezpečím, ale s celou podstatou terorismu. Jde o záležitost, která je v zájmu celé civilizace," vysvětlil Powell smysl vytváření celosvětové protiteroristické koalice. Teroristé 11. září za pomoci dopravních letadel unesených na amerických vnitrostátních linkách zničili oba mrakodrapy newyorského Světového obchodního střediska a ve Washingtonu poškodili budovu ministerstva obrany - Pentagonu; počet obětí jde zřejmě do tisíců.

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>