Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Australané, Novozélanďané i Američané předpověděli El Niňo
 
      Australští a novozélandští vědci dnes dali za pravdu americkým kolegům a shodli se s nimi v tom, že Tichomoří na jaře zřejmě čeká klimatický jev El Niňo. Australské meteorologické středisko oznámilo, že pět z 12 počítačových předpovědních modelů počasí naznačilo, že El Niňo se nad Pacifikem objeví mezi dubnem a červencem.

 
Podobný výsledek získali pracovníci novozélandského ústavu vodního a atmosférického výzkumu. Podle jejich modelů se El Niňo objeví do tří až šesti měsíců. Výsledky jsou prý zatím ale nejednoznačné a na určitější předpovědi je třeba vyčkat do dubna.

Američtí odborníci už minulý týden hovořili o příznacích, které svědčí o formování nového El Niňa. El Niňo naposledy udeřil v letech 1997 a 1998 a přinesl s sebou spalující sucha v Austrálii, Indonésii a na Filipínách a záplavy v Peru a Ekvádoru. Klimatický jev, při němž se v tropech zahřeje velká část střední a východní části Tichého oceánu a který přinese velké srážky do východního a úmorná sucha do západního pobřeží Pacifiku, se objevuje po dvou až sedmi letech. Trvat může i rok. Někdy ho provází neobvyklé ochlazení v určitých částech Tichého oceánu - La Niňa

El Niňo - španělsky chlapec - pojmenovali peruánští rybáři po Jezulátku, protože tento jev pozorovali vždy kolem Vánoc. Vědci zatím nedokážou stoprocentně vysvětlit, proč se El Niňo tvoří, ale meteorologické záznamy svědčí o tom, že se tento jev na planetě vyskytuje stovky let.

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>