Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Jaro do Děčína přivezou plavci až v sobotu
 
      Až v sobotu přiveze jaro do Děčína místní Společnost pro přepravu ročních období vodní cestou. Nic na tom nezmění ani skutečnost, že první jarní den podle kalendáře je dnes, řekl ČTK prezident této společnosti děčínských recesistů Jaroslav Drahoš. Sraz účastníků tradičního rituálu Plavení jara je v sobotu v 10:30 na pravém břehu Labe u střekovského zdymadla v Ústí nad Labem. Odtud vyplují plavidla všeho druhu po proudu řeky s jarem do Děčína.

 
Letos poprvé budou v čele konvoje tři z pěti lodí budoucí Barevné flotily, kterou děčínští recesisté budují po vzoru německé Bíle flotily. Zatímco však Bílou flotilu tvoří luxusní lodě, Barevnou flotilu budují děčínští plavci z vyřazených pramic z hřenských soutěsek. Vzhledem k možným nástrahám labských vodníků i zastávce na posilněnou v hospůdce v půli cesty odhadují organizátoři, že jaro přivezou lodníci do Děčína pod zámek kolem 17:00. Zde by měli v restauraci na Latrínce účastníci "po vyhodnocení akce, spojené s veselicí za přežilé a tryznou za utonulé" obdržet pamětní list. Loni přivezlo jaro do Děčína zhruba 30 lodí, člunů či plavidel nejroztodivnějších tvarů se 120 plavci.
Již o velikonoční neděli pořádá společnost Velikonoční jízdu koní Děčínem. Na podzim organizuje Odvážení léta do Němec. Na Štědrý den se pak členové společnosti a další příznivci rituálů a zvyklostí scházejí v Děčíně u Zámeckého rybníka při "Topení vánočního kapra".

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>