Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Jak se bude jezdit po Orlíku a Slapech, bude jasné koncem dubna
 
      Koncem dubna by měla být hotova vyhláška upravující možnosti plavby motorových lodí a skútrů na nádržích Slapy a Orlík. Mluvčí ministerstva dopravy a spojů Ludmila Roubcová dnes ČTK řekla, že předpis by měl být hotov do konce měsíce.

 
"Nyní ho pilujeme," uvedla s tím, že plavební sezóna ještě nezačala a žádný chaos v tomto směru její resort nezaznamenal. Zákaz plavby po obou nádržích zrušil od 1. ledna zákon o vodách. Proti nové vyhlášce, která měla platit od 1. dubna, se v únoru ozvali ekologové a některé obce.

Ministerstvo dopravy ustoupilo resortu životního prostředí a přizvalo k řízením o provozu na nádržích obce. Ministr životního prostředí Miloš Kužvart, který se postavil do čela kritiků vyhlášky, soudí, že "věc je na dobré cestě". V úterý novinářům řekl, že vyhláška podle jeho odhadu vejde v platnost do června. Podle Roubcové je nutné, aby s předpisem souhlasily resorty životního prostředí a zemědělství, jedině tak budou podle ní zajištěny všechny aspekty plavby po nádržích. Obyvatelé okolí nádrží, kde byl provoz motorových lodí zakázán v roce 1976, se obávají především hluku a znečištění přírody. V případě, že se nepodaří nalézt kompromisní znění vyhlášky, hrozí, že v létě budou moct lodě plout po obou nádržích bez omezení. Odpůrci lodí na Slapech a Orlíku se v létě chystají demonstrovat, když se jim vyhláška nebude líbit. Roubcová poukázala na fakt, že až do loňského roku si mohl na vodu vytáhnout motorovou loď kdokoli s živnostenským listem. S katastrofálním nárůstem počtu lodí proto nepočítá.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>