Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Zřejmě byly nalezeny torpédové komory z člunu, jemuž velel J.F.K.
 
      Dvě torpédové komory, pozůstatek amerického hlídkového plavidla, které křižovalo oceány v dobách druhé světové války, objevili vědci v hloubce asi 400 metrů u břehů Šalamounových ostrovů.

 
Odborníci mají za to, že jde o zbytky hlídkového torpédového člunu PT-109, jemuž velel bývalý americký prezident John F. Kennedy. Jeho plavidlo v srpnu 1943 rozpůlil japonský torpédoborec. Vědci se domnívají, že z dřevěné kostry člunu kapitána J.F.K. pravděpodobně zbylo málo, jestli vůbec něco.

"Objevili dvě torpédové komory," informoval nejmenovaný zdroj z provinčního města Gizo na Šalamounových ostrovech, odkud kdysi zahájil slavný americký oceanograf Robert Ballard pátrání po potopeném legendárním parníku Titanic. Ballard je nyní údajně ve Washingtonu s fotografiemi torpédových komor. Snaží se získat jistotu, že zařízení pochází z PT-109. "Je třeba to potvrdit, avšak je to na 99 procent jisté," sdělil agentuře Reuters nejmenovaný zdroj. Podle něj však s vyzvednutím komor tým odborníků nepočítá. "Pořídili pouze fotografie. Ujistili rodinu Kennedyů, že nemají v úmyslu narušit místo nálezu. Žádné plány na vyzvednutí komor z moře neexistují," dodal zdroj.

Kennedy a část posádky, která boj na moři přežila, strávila po zničení člunu ve vodě několik hodin. Sám J.F.K. pomohl vytáhnout jednoho z mužů do bezpečí na břeh. Zničení plavidla a hrdinství mladého J.F.K. zachytil hollywoodský snímek z roku 1963 s Cliffem Robertsonem v hlavní roli budoucího prezidenta. Kennedy byl týž rok zavražděn. Ballardův tým má smlouvu s National Geographic na film, knihu a článek v časopisu, pojednávající o pátrání po troskách člunu PT-109. Dokumentární film by se měl promítat v listopadu letošního roku.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>