Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Posádka lodi uvázlé u Antarktidy začala s přídělovým systémem
 
      Čtyřicet devět ruských vědců a 28 členů posádky německé lodi Magdalena Oldendorff, která uvázla 11. června v ledech podél pobřeží Antarktidy, začalo s přídělovým systémem spotřeby potravin a paliva.

 
Čtyřicet devět ruských vědců a 28 členů posádky německé lodi Magdalena Oldendorff, která uvázla 11. června v ledech podél pobřeží Antarktidy, začalo s přídělovým systémem spotřeby potravin a paliva. Jihoafrické záchranné plavidlo Agulhas se totiž zatím potýká s rozbouřeným mořem a silnými větry a nedorazí na místo dříve než začátkem července. Informovala o tom dnes agentura Reuters.
Podle odhadů dosáhne Agulhas 26. června okraje ledového pole, poté ji však čeká zdolat dalších 800 kilometrů mezi ledovými krami, což jí potrvá zhruba další týden. V navigaci budou lodi pomáhat dva vojenské vrtulníky s ruským expertem na palubě.
Odborníci odhadují, že za současných podmínek má jihoafrická loď, která vyplula v neděli z Kapského Města, naději dostat se až do vzdálenosti 250 kilometrů od uvězněného plavidla, tedy na dolet svých vrtulníků.
Záchranný tým se má poté pokusit vyvést německé plavidlo z ledového pole. Pokud se to nepodaří, přistanou vrtulníky na lodi s novými zásobami a začnou přepravovat většinu její posádky a pasažérů k plavidlu Agulhas. Na německé lodi by v takovém případě zůstal jenom nezbytný tým po zbytek zimy, která na jižní polokouli právě vrcholí.
Magdalena Oldendorff, jejímž domovským přístavem je Hamburk, se nachází severně od ruské pozemní vědecké základny Novolazarevskaja na pobřeží princezny Astrid v Antarktidě, proti Jižní Africe. Kromě Rusů jsou na palubě ještě Němci, Filipínci, Moldavané a Indové.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>