Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Lodě
U panamských břehů dvakrát více vraků galeon, než se očekávalo
 
      Počet vraků španělských, portugalských a britských galeon nacházejících se nedaleko pobřeží Panamy je minimálně dvakrát vyšší, než se vědci dosud domnívali.

 
Prokázal to nový výzkum, podle něhož spočívá u panamských tichomořských a karibských břehů až 59 potopených lodí dobyvatelů, uvedla agentura Reuters s odvoláním na panamský národní kulturní institut. "Nové historické dokumenty a průzkumy ve velkých hloubkách nám pomohly zlepšit v poslední měsících povědomí o poloze těchto vraků," uvedl ředitel institutu Rafael Ruiloba.

Posledním letošním objevem zaznamenaným u panamských břehů je vrak lodi skotského dobrodruha Williama Patersona, který v roce 1698 založil v panamském Novém Edinburghu skotskou kolonii, již zničily tropické horečky a rozkoly mezi osadníky. Tento rok byla u panamského pacifického pobřeží rovněž lokalizována galeona San José potopená v roce 1631 se 700tunovým nákladem včetně zlatých a stříbrných ingotů v hodnotě zhruba 50 miliónů dolarů.

Zájem o vraky španělských lodí se obnovil poté, co rekreační potápěči loni v listopadu náhodou narazili u karibského pobřeží Panamy na vrak plavidla Vizcaína, které bylo součástí flotily Kryštofa Kolumba při jeho poslední cestě do Ameriky v roce 1501. V 16. a 17. století Panama sloužila jako klíčové překladiště zlata a stříbra mezi peruánskými doly a kolonialistickým Španělskem. Průplav ještě neexistoval a cenný náklad se přepravoval po souši ke karibskému pobřeží. Řada galeon se však potopila v neklidných tichomořských vodách, jiné přepadli po opuštění panamských karibských přístavů britští piráti.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>