Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Lodě
U Sardinie havarovala americká ponorka, není jasné kdy
 
      V italských vodách poblíž Sardinie došlo k vážné nehodě americké jaderné ponorky Hartford. Incident vedl k odvolání jak velitele plavidla, tak velitele americké jednotky na nedaleké námořní základně Maddalena.

 
Napsala to dnes agentura ANSA s tím, že k nehodě došlo pravděpodobně buď 17. či 25. října. Sardinské odštěpenecké hnutí Indipendentzia Repubrica de Sardigna ale tvrdí, že to bylo už před třemi měsíci, a to 12. srpna. Hartford najel na útesy Monaci poblíž ostrova Caprera a utrpěl rozsáhlé škody. Přesně ve stejném místě došlo k obdobné nehodě 11. září, kdy na útesy najel trajekt Moby Magic plující mezi Livornem a Olbií. Zasahovat tehdy musela pobřežní stráž, která přepravila 85 cestujících do bezpečí v Olbii a v Golfo Aranci. Americké ponorce se podařilo odplout z místa nehody do přístavu na ostrově Santo Stefano, pak byla přemístěna na nejmenovanou italskou námořní základnu, kde bylo opraveno největší poškození.

Nyní je Hartford na cestě do Norfolku v americkém státě Virginie, hlavní základny druhé atlantické flotily vojenského námořnictva USA, píše agentura. ANSA také připomíná, že nejde o první nehodu americké vojenské ponorky ve vodách u Sardinie. 22. září 1977 si během cvičení vážně poškodila dno útočná ponorka Ray, pravděpodobně v oblasti mysu Capo Teulada. Hartford je plavidlo na jaderný pohon a patří do třídy Los Angeles. Na vodu byla tato ponorka spuštěna 4. prosince 1993 a do výzbroje byla zařazena následující rok. Výtlak plavidla dlouhého 120 metrů je téměř sedm tisíc tun, může se potopit do hloubky až 300 metrů a jeho posádku tvoří 130 námořníků. Na hladině může Hartford vyvinout rychlost až 30 uzlů, tedy asi 55 kilometrů v hodině, pod hladinou 25 uzlů. Výzbroj ponorky tvoří torpéda ráže 533 milimetrů typu Harpoon a Tomahawk (Cruise), která mohou nést jadernou hlavici.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>