Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Ustecký Soud poslal do konkursu dceru ČSPL, společnost Shipfin
 
      Krajský soud v Ústí nad Labem v pondělí prohlásil konkurs na stoprocentní dceřinou společnost Československé plavby labské (ČSPL), firmu Shipfin.

 
Vyplývá to z elektronické verze obchodního rejstříku. Společnost, která pronajímala zhruba deset až dvacet lodí, totiž ručila bankám za některé závazky ČSPL, řekl dnes ČTK jeden z jednatelů firmy a bývalý generální ředitel plavby Jaroslav Vávra. Podle Vávry se původně uvažovalo, že by společnost prošla řízenou likvidací.

"Byla jednání mezi ČSOB, Českou spořitelnou a ČSPL o společném postupu. Když nedošlo k dohodě, bylo jen toto řešení (konkurs)," uvedl Vávra. Firma ručila za závazky ČSPL, které několikanásobně překračovaly její kapitál čtyři milióny korun. "Je to asi 230 miliónů korun za ČSOB a asi 20 miliónů korun za Českou spořitelnou," uvedl Vávra. Soud jmenoval konkursními správci firmy Václava Průšu a Milana Špičku. Konkursní správce ČSPL Aleš Klaudy dnes ČTK řekl, že se správci Shipfinu chce spolupracovat.

?Mohli bychom si totiž i vzájemně škodit," řekl. Jako příklad uvedl to, že obě společnosti vlastní lodě a pokud by správci jejich prodej nekoordinovali, mohli by na tom tratit. "Chci udělat strategickou dohodu, že například budeme prodávat určité množství lodí za určité období," dodal. Návrh na konkurs ČSPL podalo představenstvo firmy kvůli platební neschopnosti. Před prohlášením konkursu vláda a následně i věřitelské banky odmítly firmě pomoci. Podnik dluží bankám přes 700 miliónů korun, celkově pak přes 1,3 miliardy korun. Správce by měl 19. srpna rozhodnout o prodeji funkčních částí plavby.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>