Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Obavy o mořeplavce Koňuchova, který chce pokořit Atlantik
 
      Ruský cestovatel Fjodor Koňuchov, který se sám vydal ve člunu Uralaz napříč Atlantským oceánem, vystrašil svůj moskevský štáb: už pět dní totiž o sobě nedal vědět.

 
Podle Fjodorova tiskového mluvčího jsou v Moskvě bedlivě sledovány všechny satelitní telefony, jimiž se udržovalo spojení s osamělým mořeplavcem, a štáb drží čtyřiadvacetihodinové služby, aby mu žádný signál z éteru neunikl. Ve člunu funguje jen havarijní rádio Argos, z něhož však Koňuchov nevysílá ani tísňové volání SOS, ani jiné kódové operace, které by naznačily, že je v pořádku.

Koňuchov vyplul 16. října z Kanárských ostrovů a od 1. listopadu se nehlásí, přestože s ním bylo dohodnuto, že se ozve každý den. Několikrát už volal do Nachodky svému bratrovi a také do Spojených států, kde studuje dcera Táňa. Další záhadou, vyvolávající obavy odborníků i mořeplavcových fanoušků, je, že člun směřuje na Kubu místo na ostrov Barbados, jak Fjodor původně plánoval. Člun je teď asi tisíc mil od Afriky a dva tisíce mil od Barbadosu, kde měl Koňuchov přistát sto dní po zahájení výpravy.

Populární cestovatel se i v minulých letech vydával na dobrodružné expedice. V roce 1996 například sám zdolal nejvyšší horu Antarktidy Winson, dosahující nadmořské výšky 5140 metrů. Byl už několikrát na severním pólu, pokořil nejvyšší horu světa Mount Everest a plavil se sám na plachetnici kolem země. Mnohokrát se dostal do nebezpečných situací, ale vždycky vyvázl se zdravou kůží. Říkal, že mu pomáhají všichni bohové. Jednou dostal v Japonsku krabičku s deseti bronzovými soškami Buddhy: dárce mu řekl, že pokaždé, když se ocitne v úzkých, má jednoho Buddhu odhodit. Dosud tak přišel o tři sošky. Má-li jich ve člunu ještě sedm, mohl by se přece jen vrátit z expedice živý a zdravý.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>