Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Česká expedice doplula s plachetnicí k francouzskému moři
 
      Expedice pěti českých dobrodruhů, která v polovině listopadu vyplula na námořní plachetnici Dandy z mělnického přístavu po Labi a míří do delty venezuelské řeky Orinoko, už dosáhla prvního z vytoužených cílů, mořského pobřeží Francie.

 
10. ledna námořníci napnuli plachty a Dandy začala poprvé brázdit slanou vodu. Do cíle své cesty má dorazit za dva roky. První etapu cesty absolvovali čtyři muži a žena říčními kanály. Z Mělníka do Marseille museli překonat 172 plavebních komor. Občas si vypomohli i lodním stopem, kdy se nechali vléct silnější lodí. Jaké dobrodružství na ně přitom čekalo, popsal kapitán lodi Tomáš Brabenec. Například na Rýně těsně před svátkem svatého Mikuláše se chtěli "zapřáhnout" za projíždějící loď, ale hozené lano spadlo do vody a zamotalo se do vrtule jachty. Bylo třeba, aby se některý dobrovolník ponořil do ledové vody a lano odmotal. Kapitánům obou lodí, kteří byli prvními odvážnými, se to ale nepovedlo. Úspěšný byl až strojník Zdeněk Pecka zvaný Vor. Proti všudypřítomnému chladu se bránil nejen neoprenovým oblekem, hlavu si navíc omotal karimatkou. Jeho nezvyklá výstroj ale pomohla. Během chvilky se vynořil a v promrzlé ruce vítězoslavně třímal odmotané lano, popsal kapitán.

Stejně jako v suchozemském životě, tak i na vodě se dobré chvilky střídají s horšími. Nesnáze ale pomáhají českým námořníkům překonat sympatie, přízeň a nezištná pomoc lidí, které při svém putování potkávají. Bylo to i v případě náhlé nemoci jediné ženy v posádce. Lékař, kterého vyhledala, pookřál, když uslyšel češtinu. Kdysi totiž hrával v Čechách s kapelou. Ocenil navíc odvahu a vytrvalost námořníků a peníze za ošetření odmítl. Po Německu a několika kilometrech Lucemburskem loď dorazila do Francie. "Před přídí máme francouzskou Moselle, vzadu vpravo nám bijí lucemburské zvony a vlevo slyšíme dunět koleje pod německými vlaky. Tak to je trojmezí," napsal kapitán do lodního deníku. Na řece Moselle navštívil posádku sám Mikuláš, vlastně policista převlečený za Santa Klause. Překvapené námořníky obdaroval čokoládou, ovocem i světově proslulým moselským vínem. Francie ale české dobrodruhy podrobila i nečekané zkoušce. Jejich loď se jednoho rána ocitla v zajetí ledu. Dandy ale ukázala, že je bojovnice a jako ledoborec celý zamrzlý úsek projela. Led jen sedřel barvu na její špičce, zavzpomínal kapitán. Posádku Dandy tvoří zkušení námořníci, kteří procestovali i nejvzdálenější kouty planety včetně Austrálie, Sibiře, Indie a jižní Afriky.

Expedice plánuje přeplout Atlantický oceán v pasátových oblastech kolem rovníku a zakotvit na karibských ostrovech Martinik, Barbados a Trinidad. Začátkem června 2003 se chystá vplout do delty Orinoka a pustit se tak na 1500 kilometrů dlouhou pouť tropickými oblastmi Venezuely. Posádka hodlá po celou dobu plavby dokumentovat život domorodých obyvatel od velkoměst až po indiánské kmeny žijící v horských oblastech Serra de Guampi a Serra Parima. Zvláštní pozornost chce věnovat indiánům kmene Warao, kteří jsou zbytkem původních bojových kmenů. Expedice má skončit v roce 2004.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>