Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Přežití na moři - část první
 
      Zemský povrch je pokryt ze 71% celkové plochy vodou. Člověku je přirozeným prostředím pevnina. Námořníkům ať již profesionálním nebo charterovým je však pobyt na vodě jejich druhou přirozeností. Vystavují se tak ovšem riziku pobytu i ve vodě a proto by měli mít povědomí jak se v takovém případě co možná nejdéle uchovat při životě

 
Nedobrovolný pobyt ve vodě s sebou nese pouze rizika která se liší podle oblasti kde jste se rozloučili s vaší lodí. V následujících řádcích vám heslovitým způsobem nabídneme praktické rady a zkušenosti tak jak je celé generace ztroskotanců na vlastní kůži poznávali.

Při pobytu na lodi musíte vždy vědět kde máte vaší záchrannou vestu a kde a jaké jsou na lodi záchranné pomůcky.

Musíte vždy před vyplutím vědět jak se pracuje se záchrannými pomůckami.

Musíte vždy předem mít nastavenou vestu na svojí velikost a umět si tuto rychle obléci.

Pokud zazní rozkaz k opuštění lodi nediskutujte již o jeho opodstatněnosti a respektujte slova kapitána nebo jeho zkušeného zástupce.

Musíte-li skočit do vody snažte se předtím teple obléci. Nejlépe do vlněného oděvu, vezměte si pokud možno pokrývku hlavy a rukavice, teplé ponožky. Oblečení můžete vrstvit. Kolem krku si omotejte ručník. I mokré oblečení vás ve vodě částečně izoluje proti chladu.
Vzduch zachycený v oděvu vám zpočátku usnadní plavání. Ve vodě nic nesvlékejte.

Máte-li nafukovací záchrannou vestu nafoukněte jí až ve vodě /umíte-li plavat/.
Snažte se vzít si s sebou baterku, čokoládu, bonbóny.

Nesnažte se zachránit osobní doklady, peníze ani klíče od auta pokud vám to čas neumožňuje. Všechno je nahraditelné, ale když si vezmete nůž, lékárničku, potravinu a vodu, může vám to obratem zachránit život.

Před skokem z paluby se pokuste do hodit nějaký plovoucí předmět dostatečné velikosti který vám následně usnadní plavání ve vodě. Nejlépe dřevěný nebo k tomu určený.

Ve vodě se snažte co nejrychleji dostat k záchrannému člunu nebo ostrůvku. Pokud není v dosahu snažte se využít plovoucích trosek.

Nemáte-li vestu plavte pomalu a odpočívejte splýváním na zádech což vyžaduje méně energie. Snažte se maximálně zachovat klid, uvolněné tělo se lépe udrží nad hladinou. Snažte se pravidelně dýchat.

Jste-li ve vodě a musíte šetřit své sílY musíte vědět jak který plavecký styl využít. Čubička je výhodná když jste hodně oblečeni a máte na sobě vestu. Prsa plavte když se ocitnete pod vodou nebo musíte plavat ve velkých vlnách. Ouško je odpočinkový styl kdy jedna ruka udržuje pohyb a splývání a druhá odpočívá.

Ve studené vodě ve které jste zcela zanořeni vám hrozí smrt podchlazením. Kritická doba je přímo úměrná teplotě vody. Když se nemůžete dostat nad hladinu na plovoucí záchranný prostředek snažte se maximálně udržet tělesnou teplotu a šetřit energií. Jednak vám pomůže každá vrstva byť mokrého oděvu. Dále se snažte chránit břicho kde jsou orgány které potřebují tělesnou teplotu udržet co nejdéle, doporučená poloha je přitáhnout nohy co nejvíce k břichu a v podstatě zabalit končetiny kolem přední části trupu. Prodloužíte tak dobu přežití.

Až 50% tělesného tepla odchází hlavou, snažte se proto vždy udržet hlavu nad vodou nebo jí i zakrýt. Je-li ve vodě více trosečníků, vytvořte kruh a držte se co nejtěsněji u sebe aby jste lépe chránili teplo. Všechna tato opatření jsou však jen velmi dočasná a jedinou šancí na přežití je dostat se z vody.


Převzato z Last Minute Charter

www.lmcharter.cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>