Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Námořní plavba použije většinu z loňského zisku na úhradu ztrát
 
      Česká námořní plavba použije většinu z loňského 115milionového zisku na úhradu ztrát z minulých let. Pouze pět procent profitu převede do rezervního fondu.

 
Rozhodli o tom akcionáři společnosti na dnešní valné hromadě, uvedl finanční ředitel Miroslav Winkler. Firma, která je v současnosti bez lodí, loni zvýšila zisk o 26 procent. Výnosy firmy loni výrazně stouply z předloňských 107 milionů na 1,5 miliardy korun. Za prudkým růstem však podle Winklera stojí účetní operace.

ČNP poslední námořní loď prodala v roce 1998 a v posledních letech se zabývá hlavně správou a pronájmem vlastních nemovitostí v tuzemsku i v zahraničí. Námořní plavba stále neopustila myšlenku na obnovení námořní flotily. "Bude to záležet na tom, jak budou akcionáři ochotni investovat," uvedl Winkler. Nákup lodí však bude také souviset s atraktivitou námořního trhu, který se potýká s přebytkem kapacit. Pro letošní rok však podnik počítá i nadále s pronájmem nemovitostí jako hlavní činností.

Námořní plavba v roce 2001 odkoupila podíly od firem Glomar Trading, Daventree a Norkema Holdings, které byly spřízněné s Viktorem Koženým. Ty se staly vlastníky majority v ČNP po první vlně kuponové privatizace a pod jejich vedením firma rozprodala všech 18 lodí své flotily. Aktiva společnosti od roku 1998 klesla ze 2,38 miliardy korun na zhruba 240 milionů Kč. ČNP tak získala přes 85 procent vlastních akcií a následně snížila základní kapitál o miliardu na 250 milionů korun.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>