Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Olav Heyerdahl se vydává na moře ve stopách svého děda Thora
 
      28. dubna - Lima - Šestice mořeplavců včetně vnuka legendárního norského badatele a mořeplavce Thora Heyerdahla Olava se má dnes vydat na moře z přístavu Callao v peruánské metropoli.

 
Cílem je doplout do Polynésie a zopakovat plavbu, kterou v roce 1947 podnikl během 101 dne Thor Heyerdahl na voru Kon-Tiki. Badatelé se poplaví rovněž na voru, jaké se používaly v době Incké říše. Vor Tangaroa je vyroben stejně jako kdysi Kon-Tiki z kmenů, které byly dovezeny z Ekvádoru a z nichž vor vyrobili specialisté peruánského válečného námořnictva - ovšem podle technologií starých indiánských stavitelů. Vor je 16 metrů dlouhý a osm široký a pohánět ho budou plachty. Nechybí pokrytí z rákosí, které používají při výrobě plavidel ajmarští indiáni na jezeře Titicaca.

Vor byl pokřtěn jménem maorského božstva moří a stvořitele ryb.
"Chceme vyzkoušet navigační systém, který používaly staré kultury z peruánského pobřeží, sbírat vzorky na moři (kvůli pozdějšímu určení úrovně ekologického znečištění) a plout ve stopách Thora Heyerdahla," řekl 29letý vnuk slavného badatele. Cestu dlouhou téměř 6000 kilometrů, při níž budou sledovat Humboldtův proud, hodlají dokončit za sto dnů.

Šestičlennou posádku tvoří čtyři Norové včetně Olava Heyerdahla, jeden Švéd a jeden Peruánec. Expedice bude sledovat trasu, kterou se plavil Olavův děd. Jeho cílem před 59 lety bylo dokázat, že staré peruánské kultury měly velmi rozvinuté znalosti nutné pro mořeplavbu, a prokázat oprávněnost své teorie, že staří indiáni dopluli do Asie ještě předtím, než Kryštof Kolumbus objevil Nový svět.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>