Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Obyvatelé Le Havre s napětí čekali na vyzvednutí staré munice
 
      LE HAVRE (Francie) 11. června - Obyvatelé severofrancouzského přístavu Le Havre dnes odpoledne s napětím čekali, zda se pyrotechnikům podaří bez problémů vyzvednout pět nevybuchlých bomb, které ležely na mořském dně nedaleko břehu od II. světové války. Povedlo se to po třech hodinách. Policie kvůli likvidaci munice uzavřela okolí nálezu v okruhu 1,5 kilometru.

 
Na 5000 obyvatel muselo zůstat doma a pro případ nenadálé exploze nechat otevřená okna. Zavřeny byly také školy a z kritické zóny byla odkloněna doprava. Pyrotechnici ukončili tříhodinovou operaci v 15:00 SELČ. Zaměřili se na německou minu vážící 750 kilogramů a čtyři britské bomby od 250 do 500 kilogramů, které se podařilo objevit v hloubce 15 metrů asi kilometr od nejbližších domů. Munice byla odvlečena čtyři kilometry od břehu, kde bude během noci odpálena. Obyvatelům přístavu dovolily úřady pokračovat v jejich aktivitách hodinu a čtvrt po ukončení operace. Britské Královské letectvo bombardovalo Le Havre v září 1944.
Tento přístav byl totiž klíčovou základnou německých ponorek. Nálet zničil německá vojska, ale i značnou část města. Podle místních úřadů se však deset až 20 procent nevybuchlých bomb nepodařilo nalézt, takže mohou stále ležet hluboko na mořském dně.
Ve Francii se každý rok podaří objevit stovky tun nevybuchlé munice z obou světových válek. Například před týdnem museli být na několik dní evakuováni obyvatelé vesničky Châtelet-sur- Retourne v Ardenách, aby mohla armáda očistit okolí obce od 164 tun nevybuchlé německé munice z I. světové války. Před šesti týdny muselo ze stejného důvodu opustit své domovy více než 12.000 obyvatel severofrancouzského města Vimy.

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>