Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Jihočeský kraj podporuje splavnění Vltavy na jih Čech
 
      Splavnění Vltavy na jih Čech považuje Jihočeský kraj za významné pro budoucí rozvoj dopravy, turistického ruchu a rekreace. ČTK to řekl jihočeský hejtman Jan Zahradník. Rozvoj dopravní cesty na Vltavě je zařazen také do programu rozvoje Jihočeského kraje.

 
Realizaci projektu brání několik potřebných úprav na toku řeky. "Jde například o prohrábky dna a zřízení plavebních komor na vodních dílech v Hluboké nad Vltavou a Českém Vrbném na Českobudějovicku, zdvih ocelového mostu v Týně nad Vltavou a úpravu pevného jezu v Hněvkovicích na Českobudějovicku," upřesnil. Tyto úpravy by přišly asi na 400 miliónů korun. Podle slov krajského radního pro dopravu Robina Schinka by se do konce října měli setkat zástupci kraje s ředitelem a.s. Vodní cesty a požádat jej o finance alespoň na přípravu akce. Kraj již dokonce zahájil jednání s případnými dopravci.
"Po splavnění se Vltava stane součástí evropského dopravního koridoru sever-jih ze Saska do Horního Rakouska," uvedl Schinko s tím, že spíše než nákladní dopravu očekává na Vltavě osobní a výletní provoz. Podporu má plán říční cesty i ve Středočeském kraji, kam Vltava z jižních Čech pokračuje. Podle zástupce středočeského hejtmana Antonína Podzimka patří splavnění řeky mezi priority kraje. "Rádi bychom začali již v příštím roce na Orlíku a během dalších let stavbu dokončili," prozradil před čtrnácti dny deníku MF Dnes. Středočeši již mají k dispozici technickou studii o možnosti stavby a začali shánět potřebné peníze.

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>