Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Vrak Estonie se na dně Baltu převrací, říkají čeští potápěči
 
      Vrak trajektu Estonia, od jehož ztroskotání dnes v noci uplyne již sedm let, se na dně Baltického moře převrací. V rozhovoru pro švédský deník Svenska Dagbladet to uvedli dva čeští potápěči, kteří Estonii s německou expedicí zkoumali koncem srpna tohoto roku. Plzeňští potápěči Ivan Kovář a Jindřich Böhm navštívili poprvé místo neštěstí loni v létě a při porovnání zjištění svých a svých expedičních kolegů s letošními poznatky přišli na to, ze se hrana dna nešťastného trajektu za dvanáct měsíců zdvihla o jeden a půl metru.

 
V praxi to znamená, že se Estonia, která dosud ležela na pravém boku, převrací stále více "vzhůru nohama". "Kdyby tento proces pokračoval, může se pravobok postupně zcela odhalit a tím se pak může ukázat, zda je v něm skutečně díra od možného výbuchu či nikoli," uvedli Böhm a Kovářem pro švédský deník. Teorii o výbuchu před ztroskotáním Estonie začala vloni zkoumat právě německo-americká expedice, jejímiž byli oba Češi členy. Ve Švédsku, Finsku, Estonsku a v některých dalších zemích platí zákon chránící vrak jako podmořský hrob všech 852 obětí tragédie; Čechům tedy při návštěvě dotyčných států hrozí právní postih. Německo, USA ani Česká republika však zmíněný zákon nikdy nepřijaly za svůj a vzhledem k tomu, že Estonia leží v mezinárodních vodách, se tak Jindřich Böhm, Ivan Kovář ani ostatní členové nedopustili přestupku proti českým ani mezinárodním zákonům.
Vedoucí a organizátoři loňské expedice, kontroverzní německá filmařka Jutta Rabeová a americký milionář a odborník na potápění Greg Bemis, napsali v předvečer sedmého výročí katastrofy dopis švédskému premiéru Göranu Perssonovi, v němž jej vyzvali k důkladnému opětovnému prošetření všech okolností nehody tak, aby bylo možno stoprocentně určit, zda se na Estonii neudál žádný teroristický útok. Rabeová a Bemis jsou na základě svých výzkumů a několika laboratorních analýz úlomků z trupu vraku přesvědčeni o tom, že se Estonia potopila právě kvůli teroristické akci. Jak vyšlo podle švédského listu rovněž najevo, potápěči upevnili při letošní expedici na vrak nápis k uctění památky obětí tohoto největšího námořního neštěstí v poválečné evropské námořní dopravě osob. Nápis zároveň obviňuje vlády Švédska, Finska a Estonska z toho, že vyšetřování nedotáhly až do konce a tím památku obětí zradily. Oficiální vyšetřování neštěstí určilo jako příčinu nedostatečně bezpečnou konstrukci plavidla, špatnou údržbu a chyby posádky, přičemž nic takového jako útok teroristů nepřipouští. Dodnes však žádný viník nebyl postaven před soud. Ke ztroskotání Estonie došlo krátce po půlnoci z 28. na 29. září 1994 při plavbě této v Německu postavené estonské lodi z Tallinu do Stockholmu.

ČTK - jakékoliv další šíření informací ze zdrojů ČTK je zakázáno.

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>