Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Obnovení plavby na Vranově se zřejmě nejméně o rok posune
 
      Obnovení lodní dopravy na Vranovské přehradě, plánované firmou ITVV na červen 2002, se zřejmě nejméně o rok posune. Důvodem jsou podle Petra Kofroně z ITVV nejasnosti s prováděcí vyhláškou Zákona o vodách a podnikatelské riziko.

 
"Ohrozila nás snaha Celního ředitelství ukončit provoz bezcelních obchodů před termínem určeným parlamentem," řekl dnes ČTK Kofroň. Firma podle něj chtěla do lodí investovat výnosy ze svých bezcelních obchodů. "Nejsme schopni akceptovat možná rizika," uvedl Kofroň. Firma počítala s investicí desítek miliónů korun s návratností za více než deset let. Podepsala již smlouvu s českým výrobcem na dodání moderních dvoupalubových lodí pro 150 osob a chystala stavbu přístavišť v rozsahu, jaký byl na Vranově před deseti lety.
Připravovaná vyhláška ministerstva dopravy o provozu lodní dopravy na vodních nádržích počítá se zákazem plavby lodí se spalovacími motory na přehradách, které jsou zdrojem pitné vody. "Rizika spojená s realizací projektu jsou natolik velká, že se společnost rozhodla smlouvy s Povodím Moravy o nájmech pozemků a pravidlech provozu vodní dopravy na přehradě nepodepsat přesto, že do projektu plavidel, části jejich výroby a stavební dokumentace investovalo více než 650.000 korun," uvedl Kofroň. Podle Kofroně je možné problém řešit jen odložením zahájení provozu o rok, během něhož zákonodárci vyřeší legislativní otázky a stanoví jasná pravidla. Povodí Moravy, které vypsalo výběrové řízení na lodního dopravce, dá případně možnost ostatním firmám, které do tendru vstoupily, dodal Kofroň. Lodní dopravu na Vranovské přehradě zrušilo v červenci 1992 ministerstvo životního prostředí, neboť znečišťovala přehradu.

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>