Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Ekologové: Jezy na Labi jsou ekonomicky nezdůvodnitelné
 
      Plánovaná výstavba jezů na Labi je podle ekologického sdružení Arnika ekonomicky nezdůvodnitelná. "Propočet návratnosti investic je založen na předpokladu více než trojnásobného zvýšení objemu přepravy. To ale nedokládá žádný marketingový průzkum ani rozbor poptávky," řekl novinářům šéf sdružení Vlastimil Karlík.

 
Ekologové se na základě vlastní studie domnívají, že investice do jezů se může vyplatit maximálně do výše tří miliard korun. Ministerstvo dopravy počítá s investicí 6,2 miliardy. Arnika, kterou loni založili bývalí členové Dětí Země, navrhuje použít již v minulosti zvažovanou tzv. prahoregulační variantu, což je úprava dna řeky bez výstavby jezů. Podle investora, ředitelství vodních cest, by ale úpravy nezlepšily plavební podmínky v celém úseku a zhoršily plavební bezpečnost.
Další možnou variantou je podle Karlíka využití moderních lodí, které při obdobné tonáži jako nynější plavidla, mají výrazně nižší ponor. Konkrétní způsob realizace však neuvedl. Ministerstvo životního prostředí by mělo stanovisko k výstavbě jezů vydat tento měsíc. Dosud vyhodnocuje připomínky z veřejného projednání posudku o vlivu stavby na životní prostředí. Autor posudku ministerstvu doporučil, aby s výstavbou jezů nesouhlasilo, protože není v důsledku stavby vyloučeno nenávratné poškození přírody.
Ministerstvo dopravy se ale domnívá, že stavba, která by měla být dokončena v roce 2007, zlepší plavební podmínky na řece. To je podle zástupců ministerstva podmínkou pro zachování vodní dopravy v ČR. Plavební stupně by měly zvýšit přepravu zboží po Labi na tři až čtyři milióny tun ročně. Nyní to je 1,3 miliónu tun.

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>