Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Schling neustoupí od záměru pustit na Slapy a Orlík motorové lodě
 
      Ministr dopravy a spojů Jaromír Schling nechce ustoupit od záměru povolit na nádržích Orlík a Slapy jízdu na motorových člunech a skútrech. Vyhláška o stanovení vodních nádrží a vodních toků, na kterých je plavba plavidel se spalovacími motory zakázána, dovolí na Slapech lyžovat za motorovými čluny na dvou místech. Na Orlíku budou moci jezdit i vodní skútry. Proti jsou ochránci přírody.

 
Schling dnes na tiskové konferenci vysvětlil, že Vltava je podle zákona významnou vodní cestou, není proto možné na ní plavbu zakázat. "Je to jako dálnice z Prahy do Brna, nelze tam plavbu vyloučit," uvedl. Technické a další aspekty používání lodí podle něj dostatečně řeší další legislativa. Vyhláška, kterou v nejbližším období podepíše, má platit nejpozději na jaře, před otevřením plavební sezóny.

Podle dosavadní vyhlášky z roku 1976 je až na malé výjimky provoz motorových člunů na celém povodí Slapské a Orlické přehrady zakázán. Ochránci přírody se obávají zvýšení počtu vodních skútrů, motorových lodí na vodě a rozvoje technického zázemí na březích. Ministr k jejich námitkám uvedl, že počet plavidel v Česku není tak vysoký, aby ohrozil turistický ruch a přírodu u obou nádrží. Připustil však, že vzhledem k rostoucí životní úrovni a atraktivitě vodních sportů lze očekávat zvýšení tohoto druhu rekreace. "K drastické změně ale nedojde," míní. Jaroslav Andres ze Sdružení na ochranu přírody a krajiny v oblasti Slapského jezera má opačný názor. "Už hledají místa pro pumpy. Celá oblast bude zkomercionalizována," řekl dnes ČTK.Doufá, že vyhlášku ještě nechá změnit legislativní rada vlády. Pokud se tak nestane, budou podle něj odpůrci plavby na Slapech a Orlíku v létě pořádat protesty. Těch se však Schling nebojí.

Odpůrci vyhlášky tvrdí, že policie ani Státní plavební správa neuhlídají dodržování pravidel plavby a různých omezení. Schlingovo ministerstvo to částečně připouští, právě povolení k plavbě na vyznačených místech má však podle úřadu dát prostor k legální rekreaci. "Stáhnou se tam, kde jim nikdo nebude bránit," argumentoval ředitel správy Luděk Cidlina. K vyhlášce se podle Schlinga již vyjádřilo i ministerstvo životního prostředí, všechny připomínky tohoto resortu byly podle něj vypořádány.

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>