Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
V sobotu odstartuje Český pohár ve wakeboardingu
 
      V sobotu se v Mostě uskuteční první závod šestého ročníku Českého poháru ve wakeboardingu. Zbylé dva díly budou hostit 24. srpna Staré Splavy na Máchově jezeře a 7. září Císařská louka v Praze.

 
Wakeboarding je mladý sport, který má mnoho společného se snowboardingem a vodním lyžováním. Prkno je podobné snowboardu, ale jezdci jsou při jízdě taženi motorovým člunem a své triky provádějí na konci přibližně patnáctimetrového lana.

V České republice se tomuto sportu aktivně věnuje přibližně 40 až 50 závodníků, poháru se může zúčastnit prakticky každý. "Nejsou žádná věková omezení. Jedinou podmínkou kvalifikace je zvládnutí výjezdu z vody a přeskočení obou vln, které člun vytváří," řekl dnes na tiskové konferenci manažer České wakeboardové asociace Lubor Kos. Sportovní minulost závodníků je různá, pomáhá však alespoň minimální zkušenost se snowboardem nebo surfem.

"Je výhodné, pokud je nováček zvyklý stát při jízdě bokem. Jezdci, kteří začínají například na vodních lyžích, mají zpočátku problémy s přetáčením ramen," řekl trojnásobný mistr republiky z let 1998, 1999 a 2000 Miloš Veselý. "Špičkoví závodníci pak přidávají i gymnastickou průpravu, aby neztráceli orientaci ani při obtížných tricích, jako jsou například salta," dodala jeho kolegyně Gabriela Holcová, mistryně republiky z let 1999 a 2000. Vedle jízdy za speciálními čluny, které jsou těžší než běžné motorové čluny, aby se za nimi vytvářely větší vlny, je možné provozovat wakeboarding také jízdou za vlekem. V České republice je tento přístup nutný nejen kvůli nižším nákladům, ale také kvůli novému vodnímu zákonu, který zakázal jízdu motorových člunů na většině vodních ploch. Za čluny tak wakeboardisté mohou jezdit jen na drahách vymezených speciálně pro tento sport.

V domácích podmínkách trvá sezóna jen čtyři měsíce. "Především kvůli tomu zaostáváme za evropskou a případně světovou špičkou. Proto naši nejlepší závodníci odjíždějí alespoň na část roku trénovat do Spojených států k profesionálům," řekl Kos. Příprava za mořem je finančně náročná, minuta jízdy přijde na dva dolary. "Do Spojených států se nám podaří odletět tak maximálně na měsíc, ale i tak tam kvůli vysokým nákladům moc nejezdíme," dodal Veselý.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>