Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Jachta OneWorld dostala na Americkém poháru penalizaci za špionáž
 
      Tým OneWorld byl arbitráží jachtařské soutěže o Americký pohár potrestán za špionáž. Z té jej obvinily konkurenční týmy - newyorský Dennise Connera a italská Prada.

 
Arbitráž však OneWorld nevyloučila, jak požadovali jeho rivalové, jen mu uložila penalizaci, jejíž vinou přijde v každé následující regatě soutěže o jeden bod. Navíc musí zaplatit náklady arbitrážního řízení ve výši 65.000 dolarů.

Vedení týmu OneWorld si prý před startem Amerického poháru opatřilo tajné informace o designu konkurenčních lodí. Klíčovou roli při důkazním řízení před arbitráží sehrála výpověď bývalého člena týmu, někdejšího operačního manažera Seana Reevese. Designér OneWorldu Ian Mitchell navíc přiznal, že měl k dispozici údaje o lodích novozélandského týmu, které zvítězily v letech 1995 a 2000.

"Šlo o informace, které jsou vlastnictvím týmu Nového Zélandu, a které nebyly volně k dispozici," praví se v oficiálním prohlášení arbitráže. Rozpočet týmu OneWorld činí 75 miliónů dolarů a dělí se o něj jeden ze zakladatelů softwarové firmy Microsoft Paul Allen s investorem Craigem McCawem. Soutěž o Americký pohár, nejstarší sportovní trofej na světě, vyvrcholí příští rok v únoru.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>