Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Korzáry na Lipně
 
      Tento víkend patřilo jezero u YC Černá LT Korzár. Nevíte jak ?to? vypadá? Nevadí. Čtěte dál.

 
Prvně jsem se s touto, musím říct, sympatickou třídou setkal v loňské sezóně právě zde na Avar Cupu, kterého se na zkoušku, ačkoliv nešlo o kajutovky, účastnily dvě lodě. V letošním roce byl YC Černá zařazen do kalendáře této LT jako pořadatel Euro Cupu, neoficiálního mistrovství Evropy.

Korzár svým vzhledem připomíná a sami zástupci této LT to rádi zmiňují, jen trochu zmenšenou plachetnici třídy FD. Na fotkách ze závodu to nakonec posuďte sami.

Třída má domov v Německu, kde je také nejrozšířenější (cca 200 lodí), ale jezdí se i v Rakousku a Švédsku. V kalendáři na letošní rok začínají první závody v dubnu a končí v říjnu s tím, že měsíce mezitím jsou doslova napěchovány závody, kam může závodník této LT přijet. V některých měsících je plánováno i šest závodů, takže se to vše nedá stíhat. Účast na závodech je pak především společenskou záležitostí a závodníci se tím nijak netají.Na druhou stranu se nezřídka setkáváme s posádkami ve vyšším věku, které překvapují svými sportovními výkony na vodě.

Myšlenka, která touto třídou mohutně hýbe, tedy zůstat aktivním jachtařem i ve středním a vyšším věku, je rozhodně velmi zajímavá. Uvidíme, třeba se u nás časem Korzáry také objeví.

Redakce Ré

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>